Ben jij voor of tegen hoofddoeken?

vrijdag 11 mei 2012


(gemaakt door Shana Renders, Shana Putteneers en Elise Bosman)

">

(gemaakt door Shana Renders, Shana Putteneers en Elise Bosman)
Beste Blog-lezers,

Voor het vak multimedia hebben wij een filmpje moeten maken over hoofddoeken.

Dit filmpje kan u vinden op de volgende site:

http://www.creazaeducation.com/members/shanaxrenders/movieeditor/39360326

(gemaakt door Shana Renders, Elise Bosman en Shana Putteneers)

woensdag 9 mei 2012

Beste Klasse-lezers
Als eerstejaars studente uit het kleuteronderwijs heb ik een blog opgesteld over een levensbeschouwelijk thema, waarrond heel wat dilemma’s zijn ontstaan. Rond dit thema heb ik heel wat bronnen opgezocht en een enquête gedaan. Hieruit ben ik heel wat wijzer geworden over het thema. En ben ik tot een heel ander inzicht gekomen ten opzichte van deze mensen.

De laatste jaren lopen er heel wat nationaliteiten over straat. Maar ook in scholen verschijnen er steeds meer en meer culturen. Het is dan ook logisch dat deze mensen een heel andere manier van leven hebben als wij. Als toekomstig leerkracht is het van groot belang dat we hiermee leren omgaan. We moeten ervoor zorgen dat ook deze kinderen zich goed voelen in de klas en ze zich volledig kunnen uiten. Het mag niet gebeuren dat de andere kinderen negatieve gevoelens krijgen ten opzichte van hen en dat de kinderen met een andere nationaliteit zich uitgesloten gaan voelen of anders behandeld worden dan de andere kinderen.

Door het lezen van veel artikels ben ik tot het besluit gekomen dat er heel wat uiteenlopende meningen zijn over hoofddoeken. Sommige mensen vinden het helemaal niet kunnen dat mensen een hoofddoek dragen op het werk, in school, kortom in openbare instellingen. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die hier absoluut geen enkel bezwaar tegen hebben. Ook de vraag waarom een hoofddoek wordt gedragen bevat heel erg uiteenlopende meningen: door de Koran, om het haar te bedekken en er zijn nog heel wat andere redenen die je kan vinden op internet.

Zelfs bij de moslima’s zijn er heel wat uiteenlopende meningen over hoofddoeken. Sommige vinden dat ze een hoofddoek moeten dragen omwille van het geloof, maar andere dragen het dan weer omdat ze onder druk gezet worden door hun ouders, familie,...
Er wordt de laatste tijd heel wat gediscussieerd over hoofddoeken in het onderwijs. Het wordt tijd dat hierover een goede en duidelijke overeenkomst gesteld wordt. Want dit is voor velen die in het onderwijs staan nog reeds onduidelijk over dat het wel of niet verboden is om hoofddoeken te dragen in het onderwijs. Toch is het zeer belangrijk dat hierover een duidelijk oordeel of standpunt komt zodat er geen discussies meer mogelijk zijn.

Vaak hoor je in het nieuws dat er mensen ontslagen zijn omwille van hun hoofddoek, omdat zij die niet willen afdoen. Er wordt op het internet heel wat gediscussieerd over het dragen van een hoofddoek. Het is ook niet altijd zo dat moslima’s hoofddoeken dragen, het kan soms ook zijn dat mensen met een ziekte zoals leukemie een hoofddoek dragen om het kale hoofd te beschermen of om niet nagekeken te worden.

Ik ben uit het onderzoek tot besluit gekomen dat we toch aandacht moeten hebben voor mensen die een hoofddoek dragen, op een goede manier natuurlijk. Toch moeten we ervoor zorgen dat we niet teveel aandacht ervoor hebben, zodat deze mensen zich niet als minderwaardig beginnen te voelen of dat ze denken dat mensen naar hen staren.
In het begin was ik tegen hoofddoeken, maar door het zoeken naar informatie over het thema ben ik toch van standpunt veranderd. Ik ben beginnen inzien dat deze mensen het toch niet altijd even gemakkelijk hebben en dat sommige mensen echt gedwongen worden of verstoten worden wanneer zij geen hoofddoek dragen.

(Gemaakt door Shana Renders)
Beste blog-lezers,

Hier is onze enquête over hoofddoeken,
mogen wij u vriendelijk vragen om deze in te vullen,
zo krijgen wij een betere kijk op het thema
en wat andere mensen over hoofddoeken denken.
alvast bedankt!

1. Leeftijd?


-18

+18

2. Geslacht?

Man

Vrouw

*3. Religie:

Christen

Jood

Moslim

Atheïst

overige................................

*4. Draagt u een hoofddoek?

JA

NEE

*5. Mogen hoofddoeken volgens u in openbare instellingen gedragen worden? (school, banken,...)

JA

NEE

*6. Vindt u dat er een verbod moet komen op hoofddoeken in het openbaar?

JA

NEE

*7. Hebt u vrienden/ kennissen die een hoofddoek dragen?

Vrienden

Familie

Partner

Overige..............................

*8. Denkt u dat Hoofddoeken een onderdrukkingsmiddel zijn voor vrouwen?

JA

NEE

9. Vindt u dat als men hoofddoeken verbiedt, men ook andere religieuze symbolen moet verbieden? Zo ja, welke?
Neen, waarom?


*10. Wat vindt u van hoofddoeken?

(gemaakt door: Shana Putteneers, Elise Bosman en Shana Renders)

Lezersbrief: Klasse

Beste Klasse-lezer,

Het hoofddoekenverbod leidt tot een opmerkelijk resultaat: kinderen blijven thuis en studeren thuis. Het huisonderwijs zit dus in de lift en dat is een groot probleem. Een recente studie toont immers aan dat de meeste scholieren, die thuis studeren, geen diploma halen. 6 op 10 kinderen, die thuis les volgen, leggen geen examen af en haken dus af. Hoeveel er slagen van de minderheid die wel examen doen, wordt niet vermeld. We mogen echter aannemen dat dit aantal ook lager ligt dan bij kinderen die dagelijks naar school gaan, omdat ze natuurlijk veel minder voorbereid aan de examens starten. Je mag thuis nog zo je best doen, zonder goede begeleiding van leerkrachten, die elke dag klaar staan voor hun leerlingen, wordt het erg moeilijk om al die leerstof in te studeren. Velen stoppen dan ook met studeren, omdat ze het niet zien zitten om al die leerstof alleen te verwerken.

In het secundair onderwijs volgden in de provincie Antwerpen in het schooljaar 2009 -2010 niet minder dan 244 jongeren huisonderwijs. Een jaar eerder waren er dat slechts 153. Met 244 jongeren is de provincie Antwerpen goed voor 41 procent van het totaal aantal in heel Vlaanderen. In het basisonderwijs bedraagt het aantal thuis studerende kinderen ongeveer de helft, maar ook dit aantal is stijgend. Dit is geen positieve ontwikkeling.

In het secundair onderwijs is het aantal gevallen het grootst in Antwerpen (44), Borgerhout (18) en Mechelen (16). Dit zijn niet toevallig steden, waar veel allochtonen wonen met veel moslims. Deze allochtonen hebben het vaak al niet zo gemakkelijk in onze samenleving en ook de culturele verschillen zijn erg groot. In die gemeenschappen zijn het vaak de mannen, die het alleen voor het zeggen hebben en kordaat beslissen dat hun dochters (moslima) niet meer naar school zullen gaan omdat ze geen hoofddoek mogen dragen.

Het is niet de bedoeling in deze lezersbrief een standpunt in te nemen voor of tegen het dragen van de hoofddoek. Het enige wat we hier willen zeggen, is dat als kinderen verplicht worden om thuis te blijven, zij dikwijls leerachterstand zullen krijgen. De kans dat deze meisjes geen diploma zullen halen, is dan ook zeer groot. Dit is jammer, zeker voor die kinderen, die graag en goed studeren. Het is belangrijk dat de ouders deze boodschap duidelijk ontvangen. Papa’s en mama’s willen immers het beste voor hun kinderen en, als het mogelijk is, een betere job voor hen dan dat zij zelf hebben. Zich integreren betekent niet alleen de taal correct spreken, maar ook je best doen om goed te studeren, een diploma te halen en een interessante job trachten uit te oefenen. Daarom is het belangrijk dat kinderen dagelijks naar school gaan.

Steeds meer kinderen gaan niet naar school


Het huisonderwijs zit in de lift. Dat is een probleem, want zes op de tien kinderen die thuis les volgen, leggen geen examen af en halen dus geen diploma.


Vooral in Antwerpen was er het afgelopen schooljaar een opmerkelijke stijging. Die zou het gevolg zijn van het hoofddoekenverbod.

In het secundair onderwijs volgden in de provincie Antwerpen het voorbije schooljaar 244 jongeren huisonderwijs. Vorig jaar waren er dat nog maar 153. Daarmee tekent de provincie voor 41 procent van het totale aantal in heel Vlaanderen.

Basisonderwijs

In het basisonderwijs bedraagt het aantal gevallen ongeveer de helft, maar ook daar zit het huisonderwijs in de lift. Dat blijkt uit cijfers die Liesbeth Homans (N-VA) kreeg van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).

In het secundair onderwijs is het aantal gevallen het grootst in Mechelen (16) en Antwerpen, vooral in de binnenstad (44) en Borgerhout (18).

bronvermelding:
Binnenland(2010)Steeds meer kinderen gaan niet naar school.

(Gemaakt door Bosman Elise)

dinsdag 8 mei 2012


Lezersbrief Klasse: Hoofddoeken


Beste Klasse-lezer,


Als eerstejaarsstudenten kleuteronderwijs aan de KHLeuven (Diest), hebben we voor het vak RZL (Religie, Zingeving en Levensbeschouwing) een blog aangemaakt. Het onderwerp van deze blog is: ‘Hoofddoeken’. Samen zijn we op zoek gegaan naar informatie over hoofddoeken en het hoofddoekenverbod op school.

We hebben voor het onderwerp gekozen, omdat er veel discussie over het wel/niet dragen van een hoofddoek op school is ontstaan. Ook zijn er verschillende meningen (pro’s en contra’s) rond het dragen van de hoofddoek in het onderwijs ontstaan.

Allereerst moesten we op zoek gaan naar een goed startartikel. De startartikels die we gebruikt hebben gingen over hoofddoeken en onderwijs, het boerkaverbod en een winkelbediende ontslaan wegens het dragen van een hoofddoek. Daarin hebben we meer uitleg gevonden over wat het boerkaverbod inhoudt en de reden waarom mensen met een hoofddoek ontslaan worden. Ook vonden we informatie over onze multiculturele maatschappij, waarin de scholen steeds gekleurder worden. Dit zowel op religieus en levensbeschouwelijk vlak. Kinderen komen niet alleen op school, maar ook op straat in contact met deze diversiteit. Dus als toekomstige leerkrachten moet hiermee rekening gehouden worden.

Door de vele nieuwsuitzendingen, waarin er gediscussieerd werd over het invoeren van het hoofddoekenverbod op school, zijn we in contact gekomen met moslima’s die een hoofddoek dragen. Ook via onze multiculturele samenleving hebben we ondervonden dat er diversiteit is.
Daarna hebben we heel wat informatie opgezocht over de hoofddoek. We hebben vooral informatie gevonden in krantenartikels, in boeken en op het internet. Hierdoor zijn we al heel wat te weten gekomen over de hoofddoek en de reden waarom moslima’s ze dragen. Dit was dan ook direct een eerste antwoord op onze onderzoeksvragen.

Later hebben we de onderzoeksvragen verder samengesteld en verdeeld. We hebben onderzoek gedaan naar wat er over het dragen van een hoofddoek in de Koran (één van de heilige boeken van de Islam) staat en wat de achterliggende reden zou zijn voor het niet mogen dragen van een hoofddoek op school. Ook hebben we onderzocht wat een hoofddoek precies is, wat het verschil is tussen een Niqaab, Khimar, Jilbab, Abaya Boerka en Chador. Als laatste onderzoeksvraag vonden we het belangrijk om te weten wanneer en waarom moslima’s een hoofddoek dragen.

We hebben samen twee filmpjes gemaakt over het dragen van een hoofddoek. Hierin hebben we ons eigen standpunt naar voren gebracht. Dit hebben we gedaan via verschillende beelden, gedichten, korte zinnetjes,…

We hebben geleerd uit de leervragen dat een hoofddoek dragen vooral wordt gedaan omwille van een godsdienstige verplichting, vooral bij strenggelovigen. Daarom is het voor moslima’s moeilijk om geen hoofddoek te dragen in onze samenleving. Hiervoor moet men dan ook respect hebben.

Het is belangrijk dat we ieder persoon, christen of moslima, als een individu moeten bekijken, maar ook gelijk behandelen. Er moet ook respect en begrip zijn voor elkaars geloof.


(Gemaakt door Shana Putteneers)

dinsdag 1 mei 2012

Logboek hoofddoeken
Donderdag 02/02/’12
10:30-11:45u
Kennismaking met RZL. Groepsindeling + thema kiezen

Maandag 13/02/’12
08:30-10:30u
Aanmaak blog! Leren werken met een blog en filmpje over hoofddoeken zoeken

Donderdag 16/02/2012
18:00-21:00u
Artikels zoeken
Startartikel nemen en mening hierover uitschrijven
leervragen bedenken
Pro’s en contra’s typen

Vrijdag 17/02/2012
17:00-19:30u
Leervragen een beetje aanpassen
Subjectief standpunt innemen
Pro’s en contra’s aanpassen

Zaterdag 18/02/2012
08:00-11:00u
Referentie kader neerschrijven
Alles posten op weblog



Zondag 19/02/2012
09:30-11:00u
Antwoorden op leervragen zoeken door vele betrouwbare bronnen proberen te raadplegen.


Donderdag 05/04/2012
09:00 -10:30u
Vele artikels doorlezen

Vrijdag 06/04/2012
12:00-14:00u
Mening over de twee artikels typen

Zaterdag 07/04/2012
08:00-13:00u
Antwoorden op de leervragen neerschrijven a.d.h.v. de bronnen

Zondag 08/04/2012
12:00-14:00u
Eigen standpunt herformuleren en bronnenlijst opstellen

Maandag 09/04/2012
Alles er op posten
06:00-07:00u

Zaterdag 21/04/2012
08:00-09:30u
Enquête vragen opstellen

(gepost door Elise Bosman)
Logboek RZL:
Datum+ uur onderwerp
Donderdag 02/02/12
10.30-11.45 Kennismaking met het vak RZL + thema kiezen

Maandag 13/02/2012
8.30-10.30 - Aanmaak blog + leren werken met een blog
- Filmpje over hoofddoeken

Vrijdag 17/02/2012
16.00-18.00 Startartikel zoeken + subjectief standpunt en leervragen

Vrijdag 24/02/2012
16.00-19.00 Artikels zoeken over het thema en andere bronnen zoeken


Zondag 04/03/2012
09.00-14.00 Bronnen zoeken + artikels zoeken
Antwoord op leervragen

Zondag 11/03/2012
09.00-13.00 Bronnenlijst maken
Verder antwoorden op de leervragen

Zondag 18/03/2012
09.00-12.00 Antwoorden op leervragen
Bronnenlijst verder afmaken

Vrijdag 30/03/2012
16.00-19.00 Antwoord op leervragen afmaken en enquête opstellen


Maandag 2/04/2012
13.00-15.00 Eindstandpunt formuleren

Donderdag 26/04/2012
12.00-14.00 De enquêtes vergelijken en een definitieve enquête maken

Dinsdag 01/05/2012
11.30-13.30 Lezersbrief schrijven



(gepost door Shana Renders)

donderdag 26 april 2012


Logboek

Maandag 13 februari 2012
8.30 – 10.30: Leren aanmaken van de weblog.

Vrijdag 17 februari 2012
14.30-16 uur: bespreken van de taken en stappen.

Zondag 19 februari 2012
10.00 – 12.30: Werken aan stap 1-3 en enkele volgende stappen.

Zondag 4 maart 2012
11.30- 12.30: Zoeken van bronnen (Stap 4).

Dinsdag 10 april 2012
11 uur – 12.30 uur: oplossen van onderzoeksvragen:
- Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?
- Wat is de achterliggende reden voor het dragen van een hoofddoek?

12.30 uur – 17 uur: oplossen van onderzoeksvragen:
- Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?
- Wat is de achterliggende reden voor het dragen van een hoofddoek?
- mijn aangepaste standpunt.

Woensdag 11 april 2012

18.00 uur – 20.30 uur: filmpje maken rond het thema hoofddoeken (RZL/multimedia).

Donderdag 26 april 2012
12.15 uur – 14.00 uur: 2e filmpje maken rond het thema hoofddoeken (RZL/Multimedia).

Donderdag 3 mei 2012
15.00 uur - 17.00 uur: schrijven van een lezersbrief voor klasse.

Dinsdag 8 mei 2012
19.20 uur: posten van de lezersbrief op de blog.

(Gemaakt door Shana Putteneers)

maandag 16 april 2012

Wat zijn hoofddoeken? (zie prent in de bijlage)
Dit is een doek die gedragen wordt op het hoofd. Hiermee worden de haren van de islamitische vrouwen bedekt. Deze hoofddoek wordt ook wel sluier of Hidjab genoemd. Het gezicht en soms de nek zijn nog wel zichtbaar. De Hidjab moet ook aan enkele eisen voldoen namelijk:
- De stof moet dik genoeg zijn, zodat de mannen er niet doorheen kunnen kijken.
- Je mag er geen parfum opspuiten
- Je mag niet gedragen worden voor ijdelheid of versiering.
- Het mag niet te strak zijn, anders accentueert het de vormen.

Wat is het verschil tussen een Niqaab, Khimar, Jilbab en Abaya Boerka en Chador? (zie prenten in de bijlage)
1. Niqaab is een sluier net zoals de Hijab. Het is een sluier die gedragen wordt om het aangezicht te bedekken. Maar bij de Nikaab is er enkel een spleet voorzien voor de ogen waardoor de vrouwen kunnen zien. De rest van het gezicht is bedekt. In dit kledingstuk is er dus geen gaas voorzien voor de ogen zoals bij de Boerka.

2. Khimar is een andere benaming voor de cape die de Islamitische vrouwen dragen. Deze cape is heel erg groot waardoor het hoofd, de schouders en de borst worden bedekt.


3. Met Jilbab wordt ook wel een lange overjas met knopen bedoeld. Deze jas reikt van aan de nek tot aan de voeten en is volledig gesloten met knopen. De jas kan over kleding heen gedragen worden.

4. Abaya lijkt een beetje op Jilbab, maar eigenlijk is het niet hetzelfde. Abaya is niet zoals Jilbab een lange jas, maar een lang kleed. Dat kleed reikt ook van aan de nek tot aan de voeten. Onder dit kleed wordt echter geen andere kleding gedragen. Abaya zorgt ervoor dat enkel de handen, voeten en het gezicht onbedekt zijn.
5. De boerka is een kledingstuk dat door islamitische vrouwen gedragen wordt. Enkel de vrouwen die heel streng gelovig zijn dragen dit. De boerka zorgt ervoor dat het gehele lichaam behalve de ogen van de vrouw worden bedekt. Er is echter een verschil tussen Boerka Chador . Bij de Boerka is er voor de ogen een gaasje voorzien, waardoor de vrouwen kunnen kijken. De Boerka wordt vooral in Afghanistan, Pakistan en India gedragen.

6. Chador is een Perzisch gewaad dat door de Islamitische vrouwen gedragen wordt. Dit kledingstuk bedekt het hele lichaam, behalve het gezicht, dat wordt niet bedekt door dit kledingstuk. Een Chador is dus niet hetzelfde als een Boerka want bij de Boerka bevindt er zich een gaasje voor het aangezicht. De Chador wordt vastgehouden (dichtgehouden) door de vrouwen zelf. Dit kledingstuk wordt vooral gedragen in Iran.



Wanneer en waarom moeten Moslima’s hoofddoeken dragen?
Over de vraag wanneer meisjes een hoofddoek moeten dragen bestaan heel wat meningen. Dit hangt vooral af van familie tot familie. In sommige families worden hoofddoeken al van kleins af aan gedragen, in andere families pas na de eerste menstruatie omdat ze dan een ‘ echte ‘ vrouw geworden is. Het kan soms ook zijn dat de ouders hun kind zelf laten beslissen of zij een hoofddoek wil dragen of niet.
Oorspronkelijk staat in de Koran dat meisjes een hoofddoek moeten dragen vanaf hun eerste ongesteldheid, omdat ze dan echt vrouw zijn geworden. In de koran staat echter dat meisjes mogen kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet. Dit is afhankelijk of de familie strenggelovig is of niet.
Natuurlijk is het dragen van een hoofddoek ook bepalend door de sociaal-politieke omstandigheden in een land. Want in sommige landen worden vrouwen/ meisjes bestraft wanneer ze geen hoofddoek dragen of teveel van hun haren laten zien. Hierbij gaat het vooral over onderdrukking van de vrouwen.
Soms kan het ook zijn dat een vrouw vrijwillig kiest voor het dragen van een hoofddoek, bijvoorbeeld wanneer iemand leukemie heeft, kan deze persoon ervoor kiezen om een hoofddoek te dragen om bv. de kaalheid te verbergen.
De reden waarom meisjes hoofddoeken dragen is dat de vrouwen zo ongewenste blikken van de mannen kunnen vermijden. Als vrouwen geen hoofddoeken zouden dragen, zou het kunnen zijn dat de mannen hun lusten niet onder controle kunnen houden. Wanneer dit zo zou zijn, krijgen de vrouwen echter wel de schuld, omdat zij geen hoofddoek dragen. 


Bijlage

--> Op deze prent ziet u een vrouwen met een hoofddoek of Hidjab


--> 1. Op deze prent ziet uu een vrouw die een Niqaab draagt.


--> 2. De vrouw op deze prent draagt een Khimar


--> 3. Op de linkse prent zie je een vrouw die een Jilbab draagt
4. De vrouw die recht op de prent staat draagt een Abaya


--> 5. De vrouw die recht op de prent staat draagt een Boerka.
6. de vrouw die links staat draagt een Chador.








Mijn aangepast standpunt:
Door het beantwoorden van de leervragen ben ik tot besluit gekomen dat deze vrouwen een heel andere cultuur hebben als ons. Vaak wordt er gezegd dat zij zich moeten aanpassen aan onze godsdienst en hun hoofddoek moeten uitdoen wanneer ze komen solliciteren om werk te vinden. Uit de leervragen heb ik geleerd dat deze vrouwen het veel moeilijker hebben als ons. Want deze vrouwen worden door hun cultuur, man en strenggelovigen vaak onderdrukt en zelfs gestraft. In ons land komt onderdrukking niet meer zoveel voor als vroeger, daarom is het ook zo dat wij ons moeilijk kunnen inbeelden wat deze mensen soms doormaken. Omdat hier veel mensen niet meer gelovig zijn, verwachtten we soms dat Moslima’s dit ook niet meer moeten zijn. Daarom vind ik dat we meer rekening met hen moeten houden en hen niet mogen aan de kant schuiven omwille van hun hoofddoek, maar hen en het belang van hun geloof moeten aanvaarden.

(gemaakt door Shana Renders)

dinsdag 10 april 2012


Mijn aangepaste standpunt:

Ik heb geleerd uit de leervragen dat een hoofddoek dragen vooral wordt gedaan omwille van een godsdienstige verplichting, vooral bij strenggelovigen. Daarom is het voor moslima’s moeilijk om geen hoofddoek te dragen in onze samenleving. Hiervoor moet men dan ook respect hebben.

Ik vind dat buiten de schoolmuren moslima’s zelf mogen kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet (keuzevrijheid). Hierbij moeten ze zich wel houden aan de regels die de maatschappij oplegt.
Op school moeten moslima’s de regels van het schoolreglement volgen. In het schoolreglement moet dan wel duidelijk vermeld staan of de hoofddoek verboden is of niet (autonomie van de school).

(Gemaakt door Shana Putteneers)

Onderzoeksvraag: ‘Wat zou de achterliggende reden zijn bij het niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen?’

De school kan vrij kiezen of ze een hoofddoekenverbod invoert of niet. Vele scholen zoals bijvoorbeeld het Gemeenschapsonderwijs willen niet dat een hoofddoek op school wordt gedragen. Maar wat is de reden hiervoor?
Er zijn verschillende redenen waarom een hoofddoek op school niet gedragen mag worden.

1. Zelfs in de moslimgemeenschap is er onenigheid over of de Koran het dragen van een hoofddoek verplicht of niet. Er zijn ook moslims die zeggen dat als de wet hoofddoeken niet toelaat, een moslima haar hoofddoek moet afleggen.

2. Door een hoofddoekenverbod in te voeren, worden scholen weer echt pluralistisch. Iedereen voelt er zich welkom, niet alleen praktiserende moslima’s. Door de hoofddoek buiten de schoolmuren te houden, breng je gelijkheid weer binnen. Als niemand een hoofddoek draagt, ziet iedereen er weer hetzelfde uit. De nadruk ligt op overeenkomsten in plaats van op verschillen.

3. Door de hoofddoek te verbieden, vermijd je dat meisjes door vrienden onder druk worden gezet om hem te dragen zonder dat ze dat eigenlijk willen. Je maakt een einde aan de peer pressure.

4. Door de hoofddoek te verbieden, bescherm je meisjes die door hun streng islamitische vaders of broers verplicht worden om hem te dragen. Je geeft hen zo op school wat ademruimte.

5. De hoofddoek is steeds meer een politiek symbool geworden, en niet alleen meer religieus. Het is de uiting van een groep mensen die zich afzetten tegen de rest van de samenleving.

6. De hoofddoek heeft met gelijke onderwijskansen te maken. Als aanvaard wordt dat het niet mag, wordt hij ook gemakkelijker afgelegd. Zo hangt de schoolkeuze niet af van het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek.

7. Een algemeen verbod is duidelijk. Het brengt geen scholen in moeilijkheden en vermijdt protestacties voor de schoolpoort.

8. Meisjes die hun hoofddoek afleggen vanwege een verbod op school, zullen gemakkelijker hetzelfde doen in een werksituatie. Dat verhoogt hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.

9. Een pet mag ook niet in de klas. Een hoofddoek bijgevolg ook niet.

10. De hoofddoek is een vorm van de onderdrukking van de vrouw. Vrouwen in onze samenleving hebben te hard gestreden om nu opnieuw te worden onderdrukt.

11. Scholen moeten hun neutraliteit kunnen bewaren. De hoofddoek is niet neutraal



Bron onderzoeksvraag: 'Wat zou de achterliggende reden zijn bij het niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen?'


- Nieuwsblad.be (21 september 2009) 11 argumenten voor en tegen hoofddoekenverbod op school. 10 april 2012. [online]
Beschikbaar: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G7A2FE79O


(Gemaakt door Shana Putteneers)


Onderzoeksvraag: ‘Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?’

Om correct op deze vraag te kunnen antwoorden, moet men eerst weten wat de Koran precies is.

De Koran is één van de heilige boeken van de Islam.
“Al Qur'an” is een Arabisch woord dat letterlijk betekent "lezen, reciteren". Moslims geloven dat de Koran letterlijk “het Woord van God (Allah) is.
In het heilige boek staan de woorden geschreven , die God via de engel Gabriël tegen Mohammed sprak, om de mensen te leren wat ze moesten geloven en hoe ze moesten leren leven.


In de koran staan 2 verzen, waarin vertelt wordt over de kleding die moslima’s moeten dragen.

In vers 33:59 staat geschreven:




"O profeet! spreek tot uwe vrouwen, en uwe dochters, en de vrouwen der ware geloovigen, dat zij hare opperkleederen omslaan indien zij naar buiten wandelen; dit zal geschikter zijn om haar als huisvrouwen van eerbaar gedrag te doen kennen, opdat zij niet door onwelvoegelijke woorden of daden beleedigd worden, God is barmhartig en genadig."


In de Koran staat nog een tweede vers over de kleding van de moslima’s, namelijk vers 24:31 (Surah An-Nur = het licht).



Nederlandse vertaling:

"En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en hun schaamstreek kuis bewaren en dat zij hun sieraad niet openlijk tonen, behalve wat gewoon al zichtbaar is. En zij moeten sluiers over hun boezem dragen en hun sieraad niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten of hun vaders of de vaders van hun echtgenoten of hun zonen of de zonen van hun echtgenoten of hun broers of de zonen van hun zusters of hun vrouwen of slavinnen over wie zij beschikken of mannelijke volgelingen die geen geslachtsdrift meer hebben of de kinderen die nog niet op de schaamdelen van de vrouwen letten. En zij moeten niet met hun voeten stampen zodat men weet wat zij voor verborgen sieraad dragen. En wendt jullie berouwvol tot God, o gelovigen; misschien zal het jullie welgaan."

In deze vers wordt duidelijk geschreven over het dragen van sluiers. Het woord “sluiers” wordt in de traditionele Islam op verschillende manieren geïnterpreteerd en uitgelegd. "Sluier" wordt in het Arabisch, in de originele tekst, met het woord "khumur" aangegeven. "Khumur" is het meervoud van het woord "khimaar" en betekent letterlijk:"alles wat iets bedekt", ofwel “een bedekking”.
Er is geen sprake van een "gezichtssluier" of een "hoofddoek" maar een sluier (bedekking, versluiering) om de boezem te bedekken.
Een hoofddoek is dus niet verplicht, maar wel een sluier die ervoor zorgt dat de boezem bedekt is. Door het bedekken van de boezem wordt de zedigheid van de vrouw bewaard.


Bronnen onderzoeksvraag: ‘Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?’


- Users.telenet.be. islamitische kwesties. (gd), 10 april 2012 [online]
Beschikbaar: http://users.telenet.be/myprojects/peace/koran.html

- Quran.com. Vers 24:31. (gd), 10 april 2012 [online]
Beschikbaar: http://quran.com/24/30-31

- Heiden.skynetblogs.be. Is de hoofddoek verplicht in de Islam? (22 mei 2007), 10 april 2012 [online]
Beschikbaar: http://heiden.skynetblogs.be/archive/2007/05/22/hoofddoek-verplicht-in-islam.html


(Gemaakt door Shana Putteneers)

maandag 9 april 2012

Onderzoeksvraag: 'Vanaf hoeveel jaar is een hoofddoek binnen een godsdienst verplicht?'


Over de leeftijd waarop meisjes een hoofddoek moeten dragen, lopen de meningen uiteen. In sommige families draagt een meisje op zeer jonge leeftijd een hoofddoek en in andere families draagt ze pas een hoofddoek na haar eerste menstruatie.

Officieel volgens de Koran hoeft een moslima een hijaab niet te dragen voor haar 12e, en mogen vrouwen zelfs kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet. Net als bij het christendom zijn er echter strenggelovigen en minder strenggelovigen en verschillende interpretaties van de regels.

Vanaf 7-jarige leeftijd wordt de hijaab soms al gedragen om er aan te wennen en kan je deze nog af en toe af zetten. Zoals eerder vermeld, is een vrouw verplicht een hoofddoek te dragen na de eerste menstruatie en mag deze dan niet meer afgezet worden.

Wanneer je je menstruatie nog niet hebt en je de leeftijd hebt bereikt van 15 of 16 jaar wordt er in zekere mate van een moslima verwacht een hijaab dragen. Het dragen van een hoofddoek dient om de vrouwelijkheid te verbergen en geen aanstoot te geven aan de mannen, vanaf 15 of 16 jarige leeftijd krijgt een moslima immers al wat vrouwelijkere vormen.

Als conclusie wil ik stellen dat het al dan niet dragen van een hoofddoek sterk verschilt van land tot land. In Iran is men zeer streng en worden sommige vrouwen bijv. bestraft omdat ze te veel van hun haar laten zien. In de westerse landen gebeurt het dat vrouwen een hoofddoek pas dragen op 19-jarige leeftijd wanneer ze zich echt vrouw voelen en er klaar voor zijn.

Onderzoeksvraag: 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'



Ik heb i.v.m. dit thema heel wat onderzoekswerk gedaan. De Vlaamse Jeugdraad pleit voor het vrij dragen van een hoofddoek op school. Op dit moment voert het GO! een hoofddoekenverbod in. Binnen de scholen uit de andere onderwijsnetten (het vrij onderwijs, het stedelijk en gemeentelijk onderwijs en het provinciaal onderwijs) gelden geen algemene maatregelen en ligt op dit moment de verantwoordelijkheid bij de inrichtende machten van de scholen of scholengemeenschap. Er is geen cijfermateriaal over het aantal scholen waar een hoofddoek is toegelaten of verboden. Duidelijk is wel dat er in vele scholen toch een verbod geldt. In dat kader is het algemeen verbod van het GO! een reactie hierop. Alle scholen willen graag een zo goed mogelijke representatie van jongeren uit de samenleving op hun school en geen concentratie van één groep. Met één maatregel in álle scholen van alle onderwijsnetten is er duidelijkheid en blijft de keuze van school voor leerlingen en ouders volwaardig gelden omdat er overal een vrijheid is voor het dragen van een hoofddoek op school.

De Vlaamse raad bespreekt enkele zaken vanuit zijn eigen visie en vanuit een aantal normatieve en juridische documenten. Door vele jongeren en experts wordt het bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Hier heb je ze even op een rijtje. Dit doet men om de ideologische discussie die al jarenlang woedt, van op een afstand te bekijken.

Emancipatie en identiteitsontwikkeling van meisjes is er eentje van. Dit houdt in dat voor vele jonge meisjes de hoofddoek een bewuste keuze is in de zoektocht naar zichzelf en naar hun identiteit. Het verbieden van identificatiesymbolen grijpt in op hun identiteitsontwikkeling. Een verbod neemt dus de belangrijke keuzevrijheid weg.
De druk tussen leeftijdsgenoten is een andere invalshoek. Een hoofddoekenverbod neemt misschien de druk weg die gelegd wordt op moslimmeisjes om een hoofddoek te dragen. Maar jongeren zijn eerder voorstander om de onderdrukkers aan te pakken, ze zien geen oplossing in een algemene maatregel voor de onderdrukten. Groepsdruk is eigen aan jongeren en bestaat rond verschillende thema’s (roken, voor de eerste keer naar bed gaan met iemand, bepaalde kledingstijl, …). Een verbod zal deze druk niet wegnemen.
Nog een invalshoek zijn de gelijke kansen op school. Heeft een hoofddoekenverbod invloed op de gelijke onderwijskansen van meisjes? Enerzijds horen we van jongeren dat ze vinden dat in een verbod een gevaar schuilt voor gelijke kansen, omdat het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek mogelijk een criterium wordt om een school te kiezen. Anderzijds halen jongeren aan dat het probleem van gelijke kansen in het onderwijs veel verder gaat dan het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek. Ze verwijzen naar de prestaties van allochtonen, de ongekwalificeerde uitstroom, spijbelen, taalproblemen, … Gelijke kansen in het onderwijs gaat over meer dan de toegang tot de school, het gaat voor hen ook over de kwaliteit van het onderwijs.

Mijn visie herbekeken:

Net zoals de Vlaamse Jeugdraad geloof ik in de competenties van jongeren en ben er dus van overtuigd dat meisjes zelf een bewuste keuze kunnen maken m.b.t. het al dan niet dragen van een hoofddoek. Door een verbod op te leggen ontneem je hen de mogelijkheid om vanuit hun eigen kracht en geloof een keuze te maken. Jongeren zijn zoekende mensen, deze zoektocht is belangrijk voor jongeren om ten volle tot ontplooiing te komen. Meisjes zoeken naar hun identiteit en de plek van het geloof daarin. Vandaar dat ik een verbod op het dragen van een hoofddoek niet correct vind.
Als laatste wil ik wel zeggen dat het gezicht en de handen niet bedekt mogen zijn in de school. Mensen moeten identificeerbaar blijven.

(Gemaakt door Bosman Elise)



Artikel 1 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'

Verbod hoofddoek mag weer
vrijdag 14 oktober 2011, 03u00
Auteur: Tom Ysebaert , Cedric lagast

BRUSSEL - De Raad van State heeft de schorsing van het hoofddoekenverbod in het GO! opgeheven. Maar de maatregel blijft nog even hangende.

De schorsing van het algemene verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens dat de Raad van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) had uitgevaardigd, is opgeheven. Dat staat in een arrest van de Raad van State van 8 september.

Is daarmee het veelbesproken en omstreden verbod weer van kracht? Toch niet. ‘De raad van het GO! heeft geoordeeld het verbod voorlopig niet op te leggen', zegt Raymonda Verdyck, de afgevaardigd-bestuurder van het GO!. ‘Het schooljaar is al begonnen en vele scholen hebben het dragen van religieuze kentekens in hun schoolreglement opgenomen. Nu nog de spelregels veranderen, zou niet correct zijn. Bovendien wachten we nog op een uitspraak van de Raad van State over de vernietiging van het verbod. Die kan nog een jaar op zich laten wachten.' Zeven op de tien GO!-scholen verbieden via hun reglement het dragen van de hoofddoek.

De Raad hief de schorsing op omdat de leerlinge die de zaak aanhangig had gemaakt, afgestudeerd is, niet langer op een GO!-school zit en dus geen belang meer kan aantonen.

De zaak ging aan het rollen toen het atheneum van Antwerpen in 2009 de hoofddoek verbood. Het was de enige school in de stad geworden zonder zo'n maatregel. De directie stelde vast dat meisjes onder druk stonden een hoofddoek te gaan dragen. Het atheneum van Hoboken deed hetzelfde.

Daarop vaardigde de raad van het GO! een algemeen verbod uit. Een leerlinge van het atheneum, die naar Lier was moeten uitwijken omdat daar de hoofddoek wel nog mocht, bracht de zaak voor de Raad van State.

De Raad van State schorste de maatregel in maart 2010 en vroeg aan het Grondwettelijk Hof wie de bevoegdheid had om zo'n verbod af te kondigen. Dat hof oordeelde in maart van dit jaar dat de Raad van het GO! bevoegd is, en de zaak niet voor het Vlaams Parlement moet komen. Zo kon de politiek deze heikele kwestie even aan zich voorbij laten gaan.

Met de opgeheven schorsing is de kous dus niet af. Er loopt dus nog een procedure voor een vernietiging van het verbod. En nu is het meisje opnieuw betrokken partij aangezien ze zich inmiddels in het GO! inschreef voor een avondcursus.

‘Wij beroepen ons daarin op dezelfde argumenten als bij de schorsing: de godsdienstvrijheid en het verbod op discriminatie', zegt haar advocaat Stefan Sottiaux, die nog altijd betreurt dat het Grondwettelijk Hof de bevoegdheid over dit gevoelige maatschappelijk probleem niet aan een verkozen politiek orgaan toewees, zoals in andere landen gebeurd is.

Artikel 1 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?' besproken

Ik refereer naar het artikel ‘Verbod hoofddoek mag weer – 14/10/2011’ waarin duidelijk vermeld dat de Raad van State de schorsing van het hoofddoekenverbod heeft opgeheven. De maatregel blijft echter nog even hangende, dat wil zeggen dat het veelbesproken verbod nog niet algemeen van kracht is. De Raad van het GO heeft immers geoordeeld het verbod voorlopig niet op te leggen. Het schooljaar is immers al begonnen en velen scholen hebben het dragen van religieuze kentekens in hun schoolreglement opgenomen. Nu nog de spelregels veranderen zou niet juist zijn. Met de opgeheven schorsing is de kous sowieso niet af. Er loopt dus nog een hele procedure voor een vernietiging van het verbod.

Artikel 2 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'

"Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing"


29/09/'09Binnenland "Een algemeen hoofddoekenverbod is geen goede oplossing. Het is in deze omstandigheden misschien de minst slechte, maar geen goede," zei kardinaal Danneels maandagavond in het vrt-programma Phara.

"Of ik voor of tegen een hoofddoekenverbod ben? Ik heb me daar nooit over uitgesproken, omdat ik het zelf eigenlijk niet goed weet," aldus de kardinaal.

"Ik verplicht het kruis niet"
"Ik draag een kruis, maar ik verplicht andere christenen niet ook een kruis te dragen. Als de hoofddoek een louter religieus symbool is, zeg ik, laat het toe. Maar als de hoofddoek onder druk wordt opgelegd, als hij een symbool is van niet-integratie, of een manier is om de vrouw te onderdrukken, dan heb ik er wél een probleem mee".

Op maat
Kardinaal Danneels was het eens met minister van buitenlandse zaken Yves Leterme, ook te gast bij Phara, dat een hoofddoekenverbod misschien beter school per school bekeken wordt.

Waarbij ererector André Oosterlinck van de KU-Leuven opmerkte dat men ook onderscheid moet maken naar de leeftijd van de schoolgaande jeugd. In het hoger onderwijs waar leerlingen 18 jaar zijn of ouder, aldus Oosterlinck, is een algemeen verbod uit den boze.

Artikel 2 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?' besproken

In het artikel ‘Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing.’ zie je enkele meningen van bekende personen rond het al dan niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen. Kardinaal Danneels en de minister van buitenlandse zaken, Yves Leterme vinden dat het dragen van hoofddoeken beter individueel, dus school per school bekeken wordt. Ererector André Oosterlinck van de KU-Leuven zegt dat men ook een onderscheid moet maken naargelang de leeftijd van de schoolgaande jeugd.

(Gemaakt door Bosman Elise)


Bronnen


*Artikels i.v.m. mijn onderzoeksvraag: “Zijn hoofddoeken op school tolereerbaar of niet?”

- Ysebaert, T. en Lagast, C., Verbod hoofddoek mag weer. (2011), 14/10/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/printarticle.aspx?articleid=VM3H2EOC

-Binnenland, Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing. (2009), 29/09/’09
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid866680/hoofddoekenverbod-is-misschien-minst-slechte-oplossing.aspx

*Bronnen om mijn onderzoeksvragen uit te werken.

- Hamda,D. blogs Informatie over hoofddoeken. (2011) 15/03/2011
http://hoofddoekstyle.hyves.nl/blog/

-De Vlaamse Jeugdraad, Hoofddoeken op school?! (2012) 04/03/’12 http://www.vlaamsejeugdraad.be/wpcontent/files_flutter/1257859137Advies0915Hoofddoekenopschool.pdf

*Artikel: argumenten voor en tegen het hoofddoekenverbod op school.

-Leysen, J. en Droeven, V., 11 argumenten voor en tegen het hoofddoekenverbod op school. (2009) 21/09/’09
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G7A2FE79O

(Gemaakt door Bosman Elise)

zondag 4 maart 2012

Bronnen



* Hoofddoeken in het algemeen:
- Goethals, M., De Islamitische hoofddoek: te nemen of te laten? (2005), 4 maart 2012, http://www.flw.ugent.be/cie/CIE/goethals1.htm

- Brems, E., Docent mensenrechten van de universiteit Gent, De Islamitische hoofddoek en de mensenrechten, (2004), 4 maart 2012, http://www.vormen.org/informatie/IslamitischeHoofddoek.html


- Vermeersch, E., De Islam en de hoofddoek in België een bredere benadering, (2010), 4 maart 2012, http://www.etiennevermeersch.be/artikels/godsdienst-religie/de-islam-en-de-hoofddoek-belgi%C3%AB-een-bredere-benadering

- Bergmans, E., ‘ Niet ik maar mijn hoofddoek was het probleem, Reportage hoofddoeken zijn zeldzaam bij Genks winkelpersoneel, (2011), 4 maart 2012, http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=B0379LI0

- Keustermans, T., Hoofddoeken identiteit of onderdrukking?, (2002-2011), KULeuven, 4 maart 2012, http://www.kuleuven.be/thomas/secundair_onderwijs/eerste_graad/in_de_kijkers/1_hoofddoeken.php



* Hoofddoeken op school:

- De Vlaamse jeugdraad, Hoofddoeken op school?!, vergadering op 4 november 2009, 4 maart 2012, http://www.vlaamsejeugdraad.be/wp-content/files_flutter/1257859137Advies0915Hoofddoekenopschool.pdf

- Verhofstadt, D., hoog tijd om hoofddoekenverbod op alle scholen toe te passen, (2009), 4 maart 2012, http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/909095/2009/06/29/Hoog-tijd-om-hoofddoekenverbod-op-alle-scholen-toe-te-passen.dhtml

- Meyrem, A., Hoofddoeken en onderwijs: wie willen we nu eigenlijk beschermen?, (2009), 4 maart 2012, http://www.meyremalmaci.be/index.php/pers-a-opinie/opinies/100-pak-de-groepsdruk-aan-niet-de-hoofddoek.html


• Hoofddoek

- Driessens, K. (gd). Dossier hoofddoek, 4 maart 2012. [online]
Beschikbaar: http://asp.gva.be/dossiers/-h/hoofddoek/dossier.asp
- Encyclo. (gd). Definitie hoofddoek, 4 maart 2012. [online]
Beschikbaar: http://www.encyclo.nl/begrip/Hoofddoek

- Vandaag.be. (gd) Hoofddoek. 4 maart 2012. [online]
Beschikbaar: http://www.vandaag.be/tags/-/hoofddoek

• Hoofddoek – koran:

- Trouw.nl. (2005). Hoofddoek in de Koran. 4 maart 2012. [online].
Beschikbaar: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1548038/2005/10/21/Hoofddoek-In-de-Koran-staat-het-dus-niet.dhtml [online]

• Hoofddoek en onderwijs:

- Groen Antwerpen (2009). Hoofddoeken en onderwijs: wie willen we nu eigenlijk beschermen? 19 februari 2012 [online].
Beschikbaar: http://www.groenantwerpen.be/inhoud/2009/06/hoofddoeken-en-onderwijs-wie-willen-we-nu-eigenlijk-beschermen

• Argumenten tegen hoofddoekenverbod.

- Fadil, N. (KULeuven). (16 maart 2011). 7 krachtige argumenten tegen hoofddoekenverbod. 4 maart 2012. [online]
Beschikbaar: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/03/16/7-krachtige-argumenten-tegen-het-hoofddoekenverbod-0

• Video: debat over hoofddoek - Samira azabar vs ettiene vermeersch

- Youtube. com. (2011). Debat over de hoofddoek. Samira azabar vs ettiene vermeersch. 4 maart 2012. [online].
Beschikbaar: http://www.youtube.com/watch?v=BkPifWa5hlY&feature=related


(Gemaakt door Shana Renders en Shana Putteneers)

zondag 19 februari 2012

Stap 3: pro en contra & leervragen


Hoofddoeken: PRO

- Godsdienstvrijheid.

- Moslima’s zijn ermee opgegroeid. Het is hun geloof.

- Iedereen moet respect hebben voor elkaars geloof.

- Niet alle moslima’s dragen het. Er zijn ook mensen met leukemie die soms een hoofddoek dragen, omdat ze kaal zijn.

- Moslima’s hebben recht op keuzevrijheid. Wil ik een hoofddoek dragen of niet.

- In onze samenleving komen er steeds meer multiculturele groepen voor. Je moet jongeren laten kennis maken met deze diversiteit in de school door bv. kinderen te leren omgaan met het dragen van een hoofddoek. Zo zijn leerlingen beter voorbereidt op de multiculturele samenleving.

- Boerka’s in kerken, moskeeën en andere religieuze gebouwen is toegelaten.

- Kind moet van school veranderen, omdat in de school geen hoofddoek mag gedragen worden. Schoolloopbaan wordt als het ware onderbroken en het kind riskeert leerachterstand op te lopen.

- In Nederland geeft men een boete van 390 euro voor het dragen van een boerka. Dit is een overdreven bedrag.


Hoofddoeken: CONTRA


- Niemand mag een hoofddeksel dragen in de klas.

- Religieuze tekens dragen op school is verboden.

- In ons land zijn er nu eenmaal onze regels en ze moeten zich hieraan aanpassen bvb. Als wij een moskee binnen gaan, moeten we onze schoenen uitdoen. Als zij in de klas zitten, moet de hoofddoek afgedaan worden.
Moslima’s moeten zich aanpassen aan onze samenleving.

- Buiten de werksituatie of de schoolcontext mag iedereen zijn geloofsovertuiging uiten, maar erbinnen vind ik dat moslima’s zich moeten aanpassen.

- Persoon is niet meer identificeerbaar, waardoor openbare orde kan verstoord worden.

- Schoolreglementen verbieden het dragen van hoofddoek om negatieve groepsdruk te vermijden, waarbij ook andere kinderen zich verplicht voelen een hoofddoek te moeten dragen.

- Iedereen hoort zich aan de regels te houden. Binnen de lesuren mag er geen pet gedragen worden of ander hoofddeksel. Ook voor hoofddoeken geldt deze regel.


Leervragen:


--> Wat zijn hoofddoeken?
--> Wat staat erover in de Koran?
--> Is er een verschil in het dragen van boerka’s,nikaab of hijab?
--> Wanneer en waarom wordt er een hoofddoek gedragen?
--> Vanaf hoeveel jaar is een hoofddoek binnen een godsdienst verplicht?
--> Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?
--> Wat zou de achterliggende reden zijn bij het niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen?

(Gemaakt door Shana Renders, Shana Putteneers en Elise Bosman)
Stap 2: beginstandpunt

Ik ben enerzijds voor en anderzijds tegen het dragen van hoofddoeken. Naar mijn mening mogen moslima’s hoofdoeken dragen, omdat zij het recht hebben op godsdienstvrijheid. Toch ben ik tegen het dragen van een hoofddoek. Het is zo dat bij het dragen van een boerka het gezicht van de persoon niet duidelijk of zelfs onzichtbaar is, waardoor bijv. een misdadiger soms totaal niet herkenbaar is, omdat deze als het ware een masker draagt. Naar mijn mening moet buiten de privésfeer een persoon altijd herkenbaar blijven. Een hijab is een hoofddeksel waarvan het gezicht wel duidelijk zichtbaar is. Hier heb ik op zich dan ook helemaal geen problemen mee.

Zoals ik daarnet al vermeldde, mogen buiten de openbare sfeer hoofddoeken gedragen worden. Binnen de werkuren vind ik dat men zich moet trachten aan te passen aan de regels, die worden voorgeschreven in het bedrijf waar die persoon werkt of de school waar men naar toe gaat. Vanuit de media ervaar ik dat de meeste scholen een verbod hebben op het dragen van hoofddoeken. De scholen doen dat dan ook met als reden leerlingen te beschermen tegen ondermeer negatieve groepsdruk om bijv. verplicht te worden een hoofddoek te dragen. Ik vind het dan ook eerlijk t.o.v. de maatschappij als iedereen zich aan die regels houdt. Net zoals wij geen pet mogen dragen in de klas, mogen ook zij geen hoofddeksel dragen tijdens de lessen. Ik zou er wel mee kunnen leven dat wanneer kinderen op speelplaats komen, zij terug hun hoofddeksel mogen opzetten, net zoals wij onze muts, pet of kap zouden dragen.

Ik stel vast dat er moslima’s zijn die een hoofddoek dragen omwille van verschillende redenen. De belangrijkste vraag blijft echter: zijn de moslima’s gedwongen door familie, vrienden,…of doen zij dit uit vrije wil en ervaren zij het als een stuk van wie ze zijn. Ik zou het erg vinden als moslima’s een hoofddoek dragen omdat ze gedwongen worden door de samenleving.


(Gemaakt door Bosman Elise)

Stap 2: referentiekader


Als het gaat rond het standpunt innemen over het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek zijn de meningen in mijn familie verdeeld. Dit komt waarschijnlijk grotendeels door de media en het standpunt dat zij overnemen van anderen zonder de pro’s en contra’s op een rijtje te zetten.

Ik heb een vriendin die een hoofddoek draagt, omwille van haar geloof. Zij wist mij te vertellen dat ze dit al draagt vanaf haar 14-jarige leeftijd, omdat haar familie deze draagt. Haar ouders leggen haar dit op en vinden dat zij een hoofddoek moet dragen. Mijn vriendin heeft hier ook geen enkel probleem mee en doet dit gewoon. Zij vindt het wel onaanvaardbaar dat ze geen hoofddoek mag dragen vanwege de schooldirectie. Hierdoor is ze van school moeten veranderen. Mijn vriendin haar schoolloopbaan werd onderbroken. Dat vind ik op zich heel erg voor haar.

(Gemaakt door Bosman Elise)
Stap 1: startartikel

Nederlandse regering stemt in met boerkaverbod
27/01/12, 16u04




Nederland zal binnenkort het op straat dragen van een boerka, een bivakmuts of een helm die het hoofd helemaal omsluit binnenkort bestraffen met een boete van maximaal 390 euro. De regering heeft vandaag ingestemd met een verbod op gezichtsbedekkende kleding.
Het verbod geldt niet alleen op straat, maar ook in gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn, zoals scholen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer. In kerken, moskeeën en andere religieuze gebouwen geldt het verbod niet.

"Onvoorstelbaar groot belang"
Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies noemde na afloop van de ministerraad het boerkaverbod "van onvoorstelbaar groot belang", zelfs al is het aantal vrouwen dat een boerka draagt beperkt. Ze zei het heel belangrijk te vinden dat mensen elkaar in een open samenleving open benaderen. Volgens de centrumrechtse regering biedt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens de ruimte om de vrijheid van godsdienst enigszins in te perken als dit in het belang is van de openbare orde.

Uitzonderingen
Mensen die carnaval vieren of als sinterklaas verkleed zijn, hoeven zich echter geen zorgen te maken als ze onherkenbaar de straat op gaan. In de wet zijn de uitzonderingen vastgelegd, bijvoorbeeld sporters die hun gezicht willen beschermen met een masker. Ook mensen die dit voor hun werk moeten doen, krijgen geen problemen. (belga/svm)

Bron: De Morgen(2012) Nederlandse regering stemt in met boerkaverbod [Online]
beschikbaar:http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1386333/2012/01/27/Nederlandse-regering-stemt-in-met-boerkaverbod.dhtml

Motivatie voor het gekozen startartikel:


Ik heb begrip voor de mensen die hun geloof willen belijden door het dragen van boerka’s in kerken, moskeeën en andere religieuze gebouwen en vind ook dat dit aanvaardbaar moet zijn voor de gehele gemeenschap.

Wel ben ik van mening dat een persoon altijd identificeerbaar moet zijn, met uitzondering in het strikte privéleven. In het openbaar moeten ze zich tonen zoals ze zijn, zonder enige vorm van maskers zoals bijv. het dragen van een boerka. In Nederland zal dit bestraft worden met max. 390 euro, wat ik op zich wel overdreven vind, omdat de mensen, die het enkel vanuit hun geloof doen.

In het artikel vermeldt men dat godsdienstvrijheid zal beperkt worden als het gaat om het belang van openbare orde. Wanneer de mensen niet identificeerbaar zijn, kan openbare orde verstoord worden. Ook hier ga ik mee akkoord.

In de laatste alinea refereert men naar het feit dat niet enkel mensen met boerka’s, maar ook mensen die carnaval, sinterklaas vieren, een masker dragen, deze het wel mogen. Dit zijn dingen die zo horen en slechts eenmaal per jaar plaatsvinden, daarom heb ik er op zich ook geen problemen mee.


(Gemaakt door Bosman Elise)
Stap 2: referentiekader:

In onze huidige maatschappij is er sprake van multiculturele groepen. Hierdoor wordt ik vaak geconfronteerd met mensen die bv. een ander geloof hebben, een andere huidskleur, een andere godsdienstige overtuiging, … Door de confrontatie met deze diversiteit ben ik in contact gekomen met de Islam en dus ook met mensen die een hoofddoek dragen.

Ik ben vooral beïnvloed door mijn ouders en vrienden, die net zoals mij, tegen het dragen van een hoofddoek zijn. Ook door de vele nieuwsuitzendingen en de krantenartikels over het hoofddoekendebat, ben ik beïnvloed in mijn standpunt.

Door de vele argumenten, zowel voor als tegen het dragen van een hoofddoek, kan ik steeds beter een standpunt innemen.

(Gemaakt door Shana Putteneers)
Stap 2: beginstandpunt

Ik ben tegen hoofddoeken, omdat wij als christenen zelf geen symbolen, die te maken hebben met onze godsdienst, mogen dragen. Ik vind daarom dat moslima’s ook geen hoofddoek mogen dragen.
In het schoolreglement staat vaak dat alle leerlingen op school geen pet of hoofddeksel mogen dragen in de klas. Ik vind dat elke leerling zich hieraan moet houden, ongeacht hun geloof.
Als moslima’s in ons land komen wonen, vind ik dat ze zich moeten aanpassen aan onze maatschappij.
Buiten de werksituatie of de schoolcontext mag iedereen zijn geloofsovertuiging uiten, maar erbinnen vind ik dat moslima’s zich moeten aanpassen.


(Gemaakt door Shana Putteneers)
Stap 1: startartikel


HOOFDDOEKEN EN ONDERWIJS: WIE WILLEN WE NU EIGENLIJK BESCHERMEN?
wo, 24/06/2009 - 15:40

Hoofddoeken en onderwijs: wie willen we nu eigenlijk beschermen?
Het onderwijssysteem in Vlaanderen is het resultaat van een complexe en woelige geschiedenis. Na een jarenlange schoolstrijd is een systeem ontstaan waarin niet alleen het recht op onderwijs, maar ook het recht op het organiseren van onderwijs naar eigen levensbeschouwelijke overtuigingen centraal staan. Sinds de schoolstrijd is er veel veranderd. Onze maatschappij is gekleurder geworden, niet in het minst omdat er een groep nieuwe gelovigen is bijgekomen. De ideologische achtergrond van deze groep stelt ons onderwijs voor een fikse uitdaging. Niet zelden ontstaat er een ideologische spanning tussen de verwachtingen van kinderen en hun ouders en het ideologisch kader van de school. Vanuit de netten en de overheid is beslist de scholen alle vrijheid te laten om zelf hun lijn hierin te bepalen. Dit is absoluut verdedigbaar vanuit geschiedkundig oogpunt, en vanuit het recht van scholen op het instellen van onderwijs naar eigen inzicht en overtuiging.
Vanuit die zelfbeschikking mogen scholen in hun schoolreglement een aantal regels voorschrijven aan hun leerlingen. Steeds meer en meer wordt daarin een verbod op hoofddoeken opgenomen: omdat het gezien wordt als hoofddeksel, als symbool van onderdrukking of als zijnde in strijd met de levensbeschouwelijke visie van de school. De Koninklijke Atheneums van Hoboken en Antwerpen zijn dus zeker niet de eerste. De beslissing om het dragen van hoofddoeken te verbieden wordt hier uitdrukkelijk voorgesteld als een manier om leerlingen te beschermen tegen een negatieve groepsdruk om bijvoorbeeld een hoofddoek te dragen.

Er bestaat effectief een realiteit van groepsdruk. Dit is een zware vaststelling, die de gemeenschappen ernstig moeten nemen en waar ze zich tegen moeten verzetten. Het misplaatste machogedrag en zeer selectieve normenbesef van een bepaalde groep jongens staat niet enkel haaks op de religie zelf (het gaat om een soort van pseudo-islam die enkel dient om de eigen visies te bekrachtigen maar nooit om eigen gedrag in vraag te stellen), maar heeft ook heel wat andere negatieve gevolgen op lange termijn: fenomenen als eerwraak, geweld binnen het huwelijk, gebrek aan verantwoordelijkheidszin enzovoort. Het stuitende gebrek aan respect voor vrouwen door bepaalde groepen in onze samenleving, ondermijnt niet alleen de toekomst van die vrouwen, maar die van de hele gemeenschap.
De vraag is echter, of, wars van alle ideologische en religieuze en zelfs geschiedkundige redenen, een hoofddoekenverbod tout court doel treft: zal de negatieve druk weggenomen worden door dit verbod? En wat met het moslima’s die uit vrije wil hun hoofddoek dragen? Heiligt het doel de middelen?

Geen eenvoudige vragen. Stel dat een kind van thuis uit gedwongen wordt een hoofddoek te dragen, en de school daarop besluit de hoofddoek te verbieden. De ouders of andere familieleden - die de jongere deze dwang opleggen- zullen dan op zoek gaan naar een andere school. Is de dwang daarmee verdwenen? En wat te denken van die gevallen waar ouders simpelweg beslissen om hun kind dan maar definitief thuis te houden, weg van school? Met als gevolg dat de maatschappij haar grip op dit kind verliest. Daarmee verliest dit kind de laatste kans op hulp en begeleiding om uit de situatie van dwang te komen. Nochtans is het aanbieden van scholing aan deze groep van kinderen die onder dwang staat, juist de beste garantie dat zij uit die spiraal geraken en dat we hen effectief kunnen helpen.

Als een meisje de hoofddoek draagt uit schrik voor de repressie van een groep jongens, dan zal die druk niet verdwijnen met een verbod. Ze zal zich enkel verplaatsen: naar de lengte van de rokken, de haarstijl, make-up en dergelijke meer. Het onderliggende probleem: het gedrag van die jongens, wordt immers niet aangepakt. En opnieuw, ook daar ligt voor de gemeenschappen rond die jongens, een enorme taak. Als ook de moslimgemeenschappen zich openlijk tegen dit soort gedrag verzetten, dan kunnen deze jongens ook niet langer claimen dit te doen uit zogezegde religieuze overwegingen. De boodschap is duidelijk: dit soort gedrag mag niet worden getolereerd. Het zou dus nuttiger zijn als scholen, gemeenschappen en de maatschappij, deze jongens aanspreken en aanpakken op hun gedrag, in plaats van enkel in te grijpen bij de groep ‘slachtoffers’ en daarmee alle meisjes te treffen, ook zij die hun hoofddoek dragen uit vrije keuze.

Velen zullen argumenteren dat dit naïef is want: zulke meisjes bestaan niet. Hier past een onthulling: ik was er zo eentje. Ikzelf heb de hoofddoek gedragen in het middelbaar, niet omdat iemand me dwong, maar omdat ik het wilde! En vandaag krijg ik vele telefoontjes en mails van meisjes die in dezelfde situatie zitten en dag aan dag het aantal scholen waar ze heen kunnen zien verminderen. Deze meisjes ervaren hun hoofddoek als een stuk van wie ze zijn, en als een teken van behoren tot een religieuze groep. Een verbod op het dragen van de hoofddoek is voor deze adolescenten niks meer of minder dan een negatie van hun identiteit.

De hoofddoek zelf door dit alles bovendien een steeds sterker symbool, en dus des te interessanter als identificatiemiddel. De stijgende groepsdruk is helemaal geen toevallig fenomeen. De maatschappelijke beladenheid rond dit kledingsstuk en de steeds grotere nadruk en touwtrekkerij erop maakt dat moslimmeisjes steeds meer en meer gewrongen worden tussen twee extremen in een debat waarin zijzelf weinig of niks meer in de pap te brokken hebben. Slachtoffer is in beide gevallen het meisje zelf.

De vraag blijft: wat willen we als maatschappij uiteindelijk bereiken? Wie willen we helpen? Wie willen we beschermen? En, bereiken we dan dat doel? Hoe meer scholen de hoofddoek verbieden, hoe moeilijker het voor een kind met hoofddoek op (al dan niet gedwongen) wordt om een school te vinden en/of degelijk onderwijs te krijgen. De schoolloopbaan zal onderbroken worden, vertraagd worden of gewoon stopgezet worden. Waar wordt de grens getrokken?

De moslimgemeenschappen zijn zich vandaag maar al te goed bewust van dit mechanisme, en ze bereiden zich voor. Steeds meer en meer organiseren zij zich om eigen scholen op te richten. Een fenomeen dat in de publieke opinie, ondanks het recht op vrije schoolinrichting, steevast op negatieve reacties wordt onthaald. Zij krijgen eenzijdig de schuld voor het ontstaan van een nieuwe vorm van apartheid.
We moeten weten wat we willen als samenleving. Als we kinderen willen beschermen, emanciperen, in hun diversiteit erkennen en een goede toekomst willen geven, dan is zowel in het geval van een gedwongen hoofddoek als in het geval van een vrije keuze een hoofddoekverbod mijns inziens niet de beste oplossing. Het is niet omdat je een hoofddoek draagt dat je automatisch onderdrukt wordt. Maar het is ook niet omdat je geen hoofddoek ophebt dat je als vrouw in deze maatschappij automatisch alle kansen krijgt. En het is niet omdat er een hoofddoekenverbod is, dat de repressie zal stoppen. Hoog tijd voor een ontsluierd en eerlijk debat.

Meyrem Almaci
Kamerlid voor Groen!
Groen Koepel Antwerpen


Bron:
Groen Antwerpen(2009). Hoofddoeken en onderwijs: wie willen we nu eigenlijk beschermen?[online].
Beschikbaar: http://www.groenantwerpen.be/inhoud/2009/06/hoofddoeken-en-onderwijs-wie-willen-we-nu-eigenlijk-beschermen


Motivatie voor het gekozen startartikel:

Ik heb dit artikel gekozen, omdat er gesproken wordt over de multiculturele samenleving met al zijn diversiteit en het verbieden van de hoofddoek in het onderwijs. Er worden ook enkele duidelijke argumenten besproken, waarmee ik het volledig eens ben.


(Gemaakt door Shana Putteneers)

vrijdag 17 februari 2012

Referentiekader:


Ik ben tot mijn standpunt gekomen omdat er de laatste tijd heel wat sprake is rond hoofddoeken. De meeste van mijn vrienden vinden ook dat een hoofddoek verboden zou moeten worden omdat wij bv. ook geen hoofddeksel mogen dragen in de klas en zij ook steeds willen dat wij ons aan hun godsdienst aanpassen. Ook thuis met mijn familie hebben we het al eens over dit thema gehad ook zij vinden dat hoofddoeken verboden zouden moeten worden en ze zich moeten aanpassen aan onze godsdienst en onze regels bv. wanneer moslima’s werk willen dat ze hun hoofddoek moeten afzetten. OP school heb ik er nog niet zo echt over gepraat. Natuurlijk hebben mijn groepsleden al gezegd of ze pro of contra zijn, maar echt een gesprek hierrond heb ik met klasgenoten er nog niet over gehad.


(Gemaakt door Shana Renders)
Stap 2:




Mijn beginstandpunt: Ik ben wel tegen hoofddoeken, want ik vind toch dat deze mensen zich moeten aanpassen aan onze godsdienst. Wanneer wij bijvoorbeeld in een moskee zouden komen, verwachten deze mensen dat wij onze schoenen uitdoen. Hierdoor vind ik het ook niet meer als normaal dat zij zich ook moeten aanpassen aan onze godsdienst of bijvoorbeeld wanneer ze komen solliciteren of in een bedrijf werken dat zij dan ook hun hoofddoek moeten afdoen wanneer hun baas dat vraagt.
Op school vind ik zeker niet dat hoofddoeken mogen. Tijdens de speeltijden vind ik wel dat het mag want dan mogen de andere kinderen ook hoofddeksels dragen. Maar wanneer het les is mogen andere kinderen ook geen muts of pet,… dragen dus vind ik dat een hoofddoek ook verboden moeten worden.


(Gemaakt door Shana Renders)

Stap 1



Artikel: Hema ontslaat winkelbediende voor hoofddoek
• dinsdag 08 maart 2011, 05u00

• Auteur: Pieter Lesaffer

vum
GENK/BRUSSEL - Over de hoofddoek van een werkneemster kwamen er bij de Hema-vestiging in Genk zoveel klachten binnen, dat de Nederlandse winkelketen haar heeft ontslagen.
Van onze redacteur

‘We hebben inderdaad een uitzendkracht ontslagen omdat ze een hoofddoek droeg.' De woordvoerster van de Nederlandse Hema-hoofdzetel windt er geen doekjes om. In zijn vestiging in Genk heeft Hema het contract met een jonge vrouw verbroken enkel en alleen omdat die een hoofddoek droeg – klachten over haar werk in de winkel waren er niet. Het gaat om een jonge Limburgse vrouw, geen allochtoon.

‘Toen de vrouw bij ons kwam werken, had ze nog geen hoofddoek op', zegt woordvoerster Judy op het Veld. ‘Pas naderhand heeft ze gevraagd om dat wel te mogen doen. De winkelleiding gaf haar daarvoor de toestemming, maar er kwamen veel negatieve reacties van klanten. Daarop werd haar gevraagd die hoofddoek af te zetten, maar ze weigerde dat. Daarop hebben we beslist de overeenkomst met de vrouw stop te zetten.'

De vrouw zelf wil niet reageren op haar ontslag.

Ook haar ex-collega's in Genk willen daarover liever zwijgen, uit schrik dat de Nederlandse leiding ook hen zou viseren.

De jonge vrouw had een contract bij het uitzendkantoor Randstad en werkte al een tijdje bij Hema in Genk. Jan Denys, de woordvoerder van Randstad, bevestigt haar ontslag. ‘Er waren blijkbaar zowel interne als externe klachten over deze hoofddoek', zegt hij. ‘Onze klant, in dit geval Hema, heeft daarop de autonome beslissing genomen om haar contract niet te verlengen. Daar kunnen wij als uitzendkantoor niet in tussenbeide komen. De klant bepaalt zelf de criteria om het contract met mensen stop te zetten.'

‘Zolang er niks onwettigs gebeurt, hebben wij hierin geen enkele bevoegdheid. Als Hema oordeelt dat de hoofddoek niet tot het uniform van het winkelpersoneel behoort, dan moeten wij dat respecteren. We hebben daarover uitgebreid juridisch advies gevraagd, en dat is het besluit. Hier is ook geen sprake van racisme.'

Opvallend is dat het incident net in Genk gebeurt, een stad die zich de voorbije jaren steeds meer als een multiculturele voorbeeldstad profileert.

Hema trekt hier in ieder geval lessen uit. ‘Het is de eerste keer dat ons zoiets overkomt', zegt woordvoerster Judy op het Veld. ‘Blijkbaar ligt de hoofddoek in België veel gevoeliger dan in Nederland. Bij ons wordt daar niet zo'n zaak van gemaakt. Maar dit wordt voor ons de aanleiding om hierover richtlijnen uit te werken. We moeten intern bekijken welk algemeen standpunt we daarover innemen.'




Ik heb dit artikel gekozen omdat het vaak zo is dat mensen met een hoofddoek zomaar ontslagen worden. Net zoals in dit artikel vind ik enerzijds dat ze haar niet mogen ontslaan alleen vanwege haar hoofddoek, maar anderzijds heeft het leidinghoofd het wel gevraagd om haar hoofddoek af te doen dus begrijp ik het wel dat ze haar ontslagen hebben. Er zijn altijd mensen die niet tegen het dragen van een hoofddoek kunnen en niet willen dat deze mensen het dragen. Ik vind het wel overdreven dat sommige mensen zo dramatisch over het dragen van een hoofddoek kunnen doen en haar daarvoor kunnen ontslagen. Toch vind ik het wel dat deze mensen zich moeten aanpassen aan onze godsdienst en onze leefgewoonten en vind ik toch dat ze hem had moeten afzetten wanneer het leidinghoofd het vroeg om dat te doen.



(gemaakt door Shana Renders)

maandag 13 februari 2012

Welkom op de blog van: Elise Bosman, Shana Putteneers, Shana Renders. Wij zijn drie studenten bachelor kleuteronderwijs in de KHleuven. Vanuit het vak godsdienst hebben wij de opdracht gekregen om een weblog over een godsdienstig thema aan te maken. Het thema dat wij gekozen hebben is hoofddoeken.