Ben jij voor of tegen hoofddoeken?

maandag 9 april 2012

Onderzoeksvraag: 'Vanaf hoeveel jaar is een hoofddoek binnen een godsdienst verplicht?'


Over de leeftijd waarop meisjes een hoofddoek moeten dragen, lopen de meningen uiteen. In sommige families draagt een meisje op zeer jonge leeftijd een hoofddoek en in andere families draagt ze pas een hoofddoek na haar eerste menstruatie.

Officieel volgens de Koran hoeft een moslima een hijaab niet te dragen voor haar 12e, en mogen vrouwen zelfs kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet. Net als bij het christendom zijn er echter strenggelovigen en minder strenggelovigen en verschillende interpretaties van de regels.

Vanaf 7-jarige leeftijd wordt de hijaab soms al gedragen om er aan te wennen en kan je deze nog af en toe af zetten. Zoals eerder vermeld, is een vrouw verplicht een hoofddoek te dragen na de eerste menstruatie en mag deze dan niet meer afgezet worden.

Wanneer je je menstruatie nog niet hebt en je de leeftijd hebt bereikt van 15 of 16 jaar wordt er in zekere mate van een moslima verwacht een hijaab dragen. Het dragen van een hoofddoek dient om de vrouwelijkheid te verbergen en geen aanstoot te geven aan de mannen, vanaf 15 of 16 jarige leeftijd krijgt een moslima immers al wat vrouwelijkere vormen.

Als conclusie wil ik stellen dat het al dan niet dragen van een hoofddoek sterk verschilt van land tot land. In Iran is men zeer streng en worden sommige vrouwen bijv. bestraft omdat ze te veel van hun haar laten zien. In de westerse landen gebeurt het dat vrouwen een hoofddoek pas dragen op 19-jarige leeftijd wanneer ze zich echt vrouw voelen en er klaar voor zijn.

Onderzoeksvraag: 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'



Ik heb i.v.m. dit thema heel wat onderzoekswerk gedaan. De Vlaamse Jeugdraad pleit voor het vrij dragen van een hoofddoek op school. Op dit moment voert het GO! een hoofddoekenverbod in. Binnen de scholen uit de andere onderwijsnetten (het vrij onderwijs, het stedelijk en gemeentelijk onderwijs en het provinciaal onderwijs) gelden geen algemene maatregelen en ligt op dit moment de verantwoordelijkheid bij de inrichtende machten van de scholen of scholengemeenschap. Er is geen cijfermateriaal over het aantal scholen waar een hoofddoek is toegelaten of verboden. Duidelijk is wel dat er in vele scholen toch een verbod geldt. In dat kader is het algemeen verbod van het GO! een reactie hierop. Alle scholen willen graag een zo goed mogelijke representatie van jongeren uit de samenleving op hun school en geen concentratie van één groep. Met één maatregel in álle scholen van alle onderwijsnetten is er duidelijkheid en blijft de keuze van school voor leerlingen en ouders volwaardig gelden omdat er overal een vrijheid is voor het dragen van een hoofddoek op school.

De Vlaamse raad bespreekt enkele zaken vanuit zijn eigen visie en vanuit een aantal normatieve en juridische documenten. Door vele jongeren en experts wordt het bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Hier heb je ze even op een rijtje. Dit doet men om de ideologische discussie die al jarenlang woedt, van op een afstand te bekijken.

Emancipatie en identiteitsontwikkeling van meisjes is er eentje van. Dit houdt in dat voor vele jonge meisjes de hoofddoek een bewuste keuze is in de zoektocht naar zichzelf en naar hun identiteit. Het verbieden van identificatiesymbolen grijpt in op hun identiteitsontwikkeling. Een verbod neemt dus de belangrijke keuzevrijheid weg.
De druk tussen leeftijdsgenoten is een andere invalshoek. Een hoofddoekenverbod neemt misschien de druk weg die gelegd wordt op moslimmeisjes om een hoofddoek te dragen. Maar jongeren zijn eerder voorstander om de onderdrukkers aan te pakken, ze zien geen oplossing in een algemene maatregel voor de onderdrukten. Groepsdruk is eigen aan jongeren en bestaat rond verschillende thema’s (roken, voor de eerste keer naar bed gaan met iemand, bepaalde kledingstijl, …). Een verbod zal deze druk niet wegnemen.
Nog een invalshoek zijn de gelijke kansen op school. Heeft een hoofddoekenverbod invloed op de gelijke onderwijskansen van meisjes? Enerzijds horen we van jongeren dat ze vinden dat in een verbod een gevaar schuilt voor gelijke kansen, omdat het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek mogelijk een criterium wordt om een school te kiezen. Anderzijds halen jongeren aan dat het probleem van gelijke kansen in het onderwijs veel verder gaat dan het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek. Ze verwijzen naar de prestaties van allochtonen, de ongekwalificeerde uitstroom, spijbelen, taalproblemen, … Gelijke kansen in het onderwijs gaat over meer dan de toegang tot de school, het gaat voor hen ook over de kwaliteit van het onderwijs.

Mijn visie herbekeken:

Net zoals de Vlaamse Jeugdraad geloof ik in de competenties van jongeren en ben er dus van overtuigd dat meisjes zelf een bewuste keuze kunnen maken m.b.t. het al dan niet dragen van een hoofddoek. Door een verbod op te leggen ontneem je hen de mogelijkheid om vanuit hun eigen kracht en geloof een keuze te maken. Jongeren zijn zoekende mensen, deze zoektocht is belangrijk voor jongeren om ten volle tot ontplooiing te komen. Meisjes zoeken naar hun identiteit en de plek van het geloof daarin. Vandaar dat ik een verbod op het dragen van een hoofddoek niet correct vind.
Als laatste wil ik wel zeggen dat het gezicht en de handen niet bedekt mogen zijn in de school. Mensen moeten identificeerbaar blijven.

(Gemaakt door Bosman Elise)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten