Ben jij voor of tegen hoofddoeken?

maandag 9 april 2012



Artikel 1 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'

Verbod hoofddoek mag weer
vrijdag 14 oktober 2011, 03u00
Auteur: Tom Ysebaert , Cedric lagast

BRUSSEL - De Raad van State heeft de schorsing van het hoofddoekenverbod in het GO! opgeheven. Maar de maatregel blijft nog even hangende.

De schorsing van het algemene verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens dat de Raad van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) had uitgevaardigd, is opgeheven. Dat staat in een arrest van de Raad van State van 8 september.

Is daarmee het veelbesproken en omstreden verbod weer van kracht? Toch niet. ‘De raad van het GO! heeft geoordeeld het verbod voorlopig niet op te leggen', zegt Raymonda Verdyck, de afgevaardigd-bestuurder van het GO!. ‘Het schooljaar is al begonnen en vele scholen hebben het dragen van religieuze kentekens in hun schoolreglement opgenomen. Nu nog de spelregels veranderen, zou niet correct zijn. Bovendien wachten we nog op een uitspraak van de Raad van State over de vernietiging van het verbod. Die kan nog een jaar op zich laten wachten.' Zeven op de tien GO!-scholen verbieden via hun reglement het dragen van de hoofddoek.

De Raad hief de schorsing op omdat de leerlinge die de zaak aanhangig had gemaakt, afgestudeerd is, niet langer op een GO!-school zit en dus geen belang meer kan aantonen.

De zaak ging aan het rollen toen het atheneum van Antwerpen in 2009 de hoofddoek verbood. Het was de enige school in de stad geworden zonder zo'n maatregel. De directie stelde vast dat meisjes onder druk stonden een hoofddoek te gaan dragen. Het atheneum van Hoboken deed hetzelfde.

Daarop vaardigde de raad van het GO! een algemeen verbod uit. Een leerlinge van het atheneum, die naar Lier was moeten uitwijken omdat daar de hoofddoek wel nog mocht, bracht de zaak voor de Raad van State.

De Raad van State schorste de maatregel in maart 2010 en vroeg aan het Grondwettelijk Hof wie de bevoegdheid had om zo'n verbod af te kondigen. Dat hof oordeelde in maart van dit jaar dat de Raad van het GO! bevoegd is, en de zaak niet voor het Vlaams Parlement moet komen. Zo kon de politiek deze heikele kwestie even aan zich voorbij laten gaan.

Met de opgeheven schorsing is de kous dus niet af. Er loopt dus nog een procedure voor een vernietiging van het verbod. En nu is het meisje opnieuw betrokken partij aangezien ze zich inmiddels in het GO! inschreef voor een avondcursus.

‘Wij beroepen ons daarin op dezelfde argumenten als bij de schorsing: de godsdienstvrijheid en het verbod op discriminatie', zegt haar advocaat Stefan Sottiaux, die nog altijd betreurt dat het Grondwettelijk Hof de bevoegdheid over dit gevoelige maatschappelijk probleem niet aan een verkozen politiek orgaan toewees, zoals in andere landen gebeurd is.

Artikel 1 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?' besproken

Ik refereer naar het artikel ‘Verbod hoofddoek mag weer – 14/10/2011’ waarin duidelijk vermeld dat de Raad van State de schorsing van het hoofddoekenverbod heeft opgeheven. De maatregel blijft echter nog even hangende, dat wil zeggen dat het veelbesproken verbod nog niet algemeen van kracht is. De Raad van het GO heeft immers geoordeeld het verbod voorlopig niet op te leggen. Het schooljaar is immers al begonnen en velen scholen hebben het dragen van religieuze kentekens in hun schoolreglement opgenomen. Nu nog de spelregels veranderen zou niet juist zijn. Met de opgeheven schorsing is de kous sowieso niet af. Er loopt dus nog een hele procedure voor een vernietiging van het verbod.

Artikel 2 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'

"Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing"


29/09/'09Binnenland "Een algemeen hoofddoekenverbod is geen goede oplossing. Het is in deze omstandigheden misschien de minst slechte, maar geen goede," zei kardinaal Danneels maandagavond in het vrt-programma Phara.

"Of ik voor of tegen een hoofddoekenverbod ben? Ik heb me daar nooit over uitgesproken, omdat ik het zelf eigenlijk niet goed weet," aldus de kardinaal.

"Ik verplicht het kruis niet"
"Ik draag een kruis, maar ik verplicht andere christenen niet ook een kruis te dragen. Als de hoofddoek een louter religieus symbool is, zeg ik, laat het toe. Maar als de hoofddoek onder druk wordt opgelegd, als hij een symbool is van niet-integratie, of een manier is om de vrouw te onderdrukken, dan heb ik er wél een probleem mee".

Op maat
Kardinaal Danneels was het eens met minister van buitenlandse zaken Yves Leterme, ook te gast bij Phara, dat een hoofddoekenverbod misschien beter school per school bekeken wordt.

Waarbij ererector André Oosterlinck van de KU-Leuven opmerkte dat men ook onderscheid moet maken naar de leeftijd van de schoolgaande jeugd. In het hoger onderwijs waar leerlingen 18 jaar zijn of ouder, aldus Oosterlinck, is een algemeen verbod uit den boze.

Artikel 2 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?' besproken

In het artikel ‘Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing.’ zie je enkele meningen van bekende personen rond het al dan niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen. Kardinaal Danneels en de minister van buitenlandse zaken, Yves Leterme vinden dat het dragen van hoofddoeken beter individueel, dus school per school bekeken wordt. Ererector André Oosterlinck van de KU-Leuven zegt dat men ook een onderscheid moet maken naargelang de leeftijd van de schoolgaande jeugd.

(Gemaakt door Bosman Elise)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten