Ben jij voor of tegen hoofddoeken?

donderdag 26 april 2012


Logboek

Maandag 13 februari 2012
8.30 – 10.30: Leren aanmaken van de weblog.

Vrijdag 17 februari 2012
14.30-16 uur: bespreken van de taken en stappen.

Zondag 19 februari 2012
10.00 – 12.30: Werken aan stap 1-3 en enkele volgende stappen.

Zondag 4 maart 2012
11.30- 12.30: Zoeken van bronnen (Stap 4).

Dinsdag 10 april 2012
11 uur – 12.30 uur: oplossen van onderzoeksvragen:
- Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?
- Wat is de achterliggende reden voor het dragen van een hoofddoek?

12.30 uur – 17 uur: oplossen van onderzoeksvragen:
- Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?
- Wat is de achterliggende reden voor het dragen van een hoofddoek?
- mijn aangepaste standpunt.

Woensdag 11 april 2012

18.00 uur – 20.30 uur: filmpje maken rond het thema hoofddoeken (RZL/multimedia).

Donderdag 26 april 2012
12.15 uur – 14.00 uur: 2e filmpje maken rond het thema hoofddoeken (RZL/Multimedia).

Donderdag 3 mei 2012
15.00 uur - 17.00 uur: schrijven van een lezersbrief voor klasse.

Dinsdag 8 mei 2012
19.20 uur: posten van de lezersbrief op de blog.

(Gemaakt door Shana Putteneers)

maandag 16 april 2012

Wat zijn hoofddoeken? (zie prent in de bijlage)
Dit is een doek die gedragen wordt op het hoofd. Hiermee worden de haren van de islamitische vrouwen bedekt. Deze hoofddoek wordt ook wel sluier of Hidjab genoemd. Het gezicht en soms de nek zijn nog wel zichtbaar. De Hidjab moet ook aan enkele eisen voldoen namelijk:
- De stof moet dik genoeg zijn, zodat de mannen er niet doorheen kunnen kijken.
- Je mag er geen parfum opspuiten
- Je mag niet gedragen worden voor ijdelheid of versiering.
- Het mag niet te strak zijn, anders accentueert het de vormen.

Wat is het verschil tussen een Niqaab, Khimar, Jilbab en Abaya Boerka en Chador? (zie prenten in de bijlage)
1. Niqaab is een sluier net zoals de Hijab. Het is een sluier die gedragen wordt om het aangezicht te bedekken. Maar bij de Nikaab is er enkel een spleet voorzien voor de ogen waardoor de vrouwen kunnen zien. De rest van het gezicht is bedekt. In dit kledingstuk is er dus geen gaas voorzien voor de ogen zoals bij de Boerka.

2. Khimar is een andere benaming voor de cape die de Islamitische vrouwen dragen. Deze cape is heel erg groot waardoor het hoofd, de schouders en de borst worden bedekt.


3. Met Jilbab wordt ook wel een lange overjas met knopen bedoeld. Deze jas reikt van aan de nek tot aan de voeten en is volledig gesloten met knopen. De jas kan over kleding heen gedragen worden.

4. Abaya lijkt een beetje op Jilbab, maar eigenlijk is het niet hetzelfde. Abaya is niet zoals Jilbab een lange jas, maar een lang kleed. Dat kleed reikt ook van aan de nek tot aan de voeten. Onder dit kleed wordt echter geen andere kleding gedragen. Abaya zorgt ervoor dat enkel de handen, voeten en het gezicht onbedekt zijn.
5. De boerka is een kledingstuk dat door islamitische vrouwen gedragen wordt. Enkel de vrouwen die heel streng gelovig zijn dragen dit. De boerka zorgt ervoor dat het gehele lichaam behalve de ogen van de vrouw worden bedekt. Er is echter een verschil tussen Boerka Chador . Bij de Boerka is er voor de ogen een gaasje voorzien, waardoor de vrouwen kunnen kijken. De Boerka wordt vooral in Afghanistan, Pakistan en India gedragen.

6. Chador is een Perzisch gewaad dat door de Islamitische vrouwen gedragen wordt. Dit kledingstuk bedekt het hele lichaam, behalve het gezicht, dat wordt niet bedekt door dit kledingstuk. Een Chador is dus niet hetzelfde als een Boerka want bij de Boerka bevindt er zich een gaasje voor het aangezicht. De Chador wordt vastgehouden (dichtgehouden) door de vrouwen zelf. Dit kledingstuk wordt vooral gedragen in Iran.



Wanneer en waarom moeten Moslima’s hoofddoeken dragen?
Over de vraag wanneer meisjes een hoofddoek moeten dragen bestaan heel wat meningen. Dit hangt vooral af van familie tot familie. In sommige families worden hoofddoeken al van kleins af aan gedragen, in andere families pas na de eerste menstruatie omdat ze dan een ‘ echte ‘ vrouw geworden is. Het kan soms ook zijn dat de ouders hun kind zelf laten beslissen of zij een hoofddoek wil dragen of niet.
Oorspronkelijk staat in de Koran dat meisjes een hoofddoek moeten dragen vanaf hun eerste ongesteldheid, omdat ze dan echt vrouw zijn geworden. In de koran staat echter dat meisjes mogen kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet. Dit is afhankelijk of de familie strenggelovig is of niet.
Natuurlijk is het dragen van een hoofddoek ook bepalend door de sociaal-politieke omstandigheden in een land. Want in sommige landen worden vrouwen/ meisjes bestraft wanneer ze geen hoofddoek dragen of teveel van hun haren laten zien. Hierbij gaat het vooral over onderdrukking van de vrouwen.
Soms kan het ook zijn dat een vrouw vrijwillig kiest voor het dragen van een hoofddoek, bijvoorbeeld wanneer iemand leukemie heeft, kan deze persoon ervoor kiezen om een hoofddoek te dragen om bv. de kaalheid te verbergen.
De reden waarom meisjes hoofddoeken dragen is dat de vrouwen zo ongewenste blikken van de mannen kunnen vermijden. Als vrouwen geen hoofddoeken zouden dragen, zou het kunnen zijn dat de mannen hun lusten niet onder controle kunnen houden. Wanneer dit zo zou zijn, krijgen de vrouwen echter wel de schuld, omdat zij geen hoofddoek dragen. 


Bijlage

--> Op deze prent ziet u een vrouwen met een hoofddoek of Hidjab


--> 1. Op deze prent ziet uu een vrouw die een Niqaab draagt.


--> 2. De vrouw op deze prent draagt een Khimar


--> 3. Op de linkse prent zie je een vrouw die een Jilbab draagt
4. De vrouw die recht op de prent staat draagt een Abaya


--> 5. De vrouw die recht op de prent staat draagt een Boerka.
6. de vrouw die links staat draagt een Chador.








Mijn aangepast standpunt:
Door het beantwoorden van de leervragen ben ik tot besluit gekomen dat deze vrouwen een heel andere cultuur hebben als ons. Vaak wordt er gezegd dat zij zich moeten aanpassen aan onze godsdienst en hun hoofddoek moeten uitdoen wanneer ze komen solliciteren om werk te vinden. Uit de leervragen heb ik geleerd dat deze vrouwen het veel moeilijker hebben als ons. Want deze vrouwen worden door hun cultuur, man en strenggelovigen vaak onderdrukt en zelfs gestraft. In ons land komt onderdrukking niet meer zoveel voor als vroeger, daarom is het ook zo dat wij ons moeilijk kunnen inbeelden wat deze mensen soms doormaken. Omdat hier veel mensen niet meer gelovig zijn, verwachtten we soms dat Moslima’s dit ook niet meer moeten zijn. Daarom vind ik dat we meer rekening met hen moeten houden en hen niet mogen aan de kant schuiven omwille van hun hoofddoek, maar hen en het belang van hun geloof moeten aanvaarden.

(gemaakt door Shana Renders)

dinsdag 10 april 2012


Mijn aangepaste standpunt:

Ik heb geleerd uit de leervragen dat een hoofddoek dragen vooral wordt gedaan omwille van een godsdienstige verplichting, vooral bij strenggelovigen. Daarom is het voor moslima’s moeilijk om geen hoofddoek te dragen in onze samenleving. Hiervoor moet men dan ook respect hebben.

Ik vind dat buiten de schoolmuren moslima’s zelf mogen kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet (keuzevrijheid). Hierbij moeten ze zich wel houden aan de regels die de maatschappij oplegt.
Op school moeten moslima’s de regels van het schoolreglement volgen. In het schoolreglement moet dan wel duidelijk vermeld staan of de hoofddoek verboden is of niet (autonomie van de school).

(Gemaakt door Shana Putteneers)

Onderzoeksvraag: ‘Wat zou de achterliggende reden zijn bij het niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen?’

De school kan vrij kiezen of ze een hoofddoekenverbod invoert of niet. Vele scholen zoals bijvoorbeeld het Gemeenschapsonderwijs willen niet dat een hoofddoek op school wordt gedragen. Maar wat is de reden hiervoor?
Er zijn verschillende redenen waarom een hoofddoek op school niet gedragen mag worden.

1. Zelfs in de moslimgemeenschap is er onenigheid over of de Koran het dragen van een hoofddoek verplicht of niet. Er zijn ook moslims die zeggen dat als de wet hoofddoeken niet toelaat, een moslima haar hoofddoek moet afleggen.

2. Door een hoofddoekenverbod in te voeren, worden scholen weer echt pluralistisch. Iedereen voelt er zich welkom, niet alleen praktiserende moslima’s. Door de hoofddoek buiten de schoolmuren te houden, breng je gelijkheid weer binnen. Als niemand een hoofddoek draagt, ziet iedereen er weer hetzelfde uit. De nadruk ligt op overeenkomsten in plaats van op verschillen.

3. Door de hoofddoek te verbieden, vermijd je dat meisjes door vrienden onder druk worden gezet om hem te dragen zonder dat ze dat eigenlijk willen. Je maakt een einde aan de peer pressure.

4. Door de hoofddoek te verbieden, bescherm je meisjes die door hun streng islamitische vaders of broers verplicht worden om hem te dragen. Je geeft hen zo op school wat ademruimte.

5. De hoofddoek is steeds meer een politiek symbool geworden, en niet alleen meer religieus. Het is de uiting van een groep mensen die zich afzetten tegen de rest van de samenleving.

6. De hoofddoek heeft met gelijke onderwijskansen te maken. Als aanvaard wordt dat het niet mag, wordt hij ook gemakkelijker afgelegd. Zo hangt de schoolkeuze niet af van het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek.

7. Een algemeen verbod is duidelijk. Het brengt geen scholen in moeilijkheden en vermijdt protestacties voor de schoolpoort.

8. Meisjes die hun hoofddoek afleggen vanwege een verbod op school, zullen gemakkelijker hetzelfde doen in een werksituatie. Dat verhoogt hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.

9. Een pet mag ook niet in de klas. Een hoofddoek bijgevolg ook niet.

10. De hoofddoek is een vorm van de onderdrukking van de vrouw. Vrouwen in onze samenleving hebben te hard gestreden om nu opnieuw te worden onderdrukt.

11. Scholen moeten hun neutraliteit kunnen bewaren. De hoofddoek is niet neutraal



Bron onderzoeksvraag: 'Wat zou de achterliggende reden zijn bij het niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen?'


- Nieuwsblad.be (21 september 2009) 11 argumenten voor en tegen hoofddoekenverbod op school. 10 april 2012. [online]
Beschikbaar: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G7A2FE79O


(Gemaakt door Shana Putteneers)


Onderzoeksvraag: ‘Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?’

Om correct op deze vraag te kunnen antwoorden, moet men eerst weten wat de Koran precies is.

De Koran is één van de heilige boeken van de Islam.
“Al Qur'an” is een Arabisch woord dat letterlijk betekent "lezen, reciteren". Moslims geloven dat de Koran letterlijk “het Woord van God (Allah) is.
In het heilige boek staan de woorden geschreven , die God via de engel Gabriël tegen Mohammed sprak, om de mensen te leren wat ze moesten geloven en hoe ze moesten leren leven.


In de koran staan 2 verzen, waarin vertelt wordt over de kleding die moslima’s moeten dragen.

In vers 33:59 staat geschreven:




"O profeet! spreek tot uwe vrouwen, en uwe dochters, en de vrouwen der ware geloovigen, dat zij hare opperkleederen omslaan indien zij naar buiten wandelen; dit zal geschikter zijn om haar als huisvrouwen van eerbaar gedrag te doen kennen, opdat zij niet door onwelvoegelijke woorden of daden beleedigd worden, God is barmhartig en genadig."


In de Koran staat nog een tweede vers over de kleding van de moslima’s, namelijk vers 24:31 (Surah An-Nur = het licht).



Nederlandse vertaling:

"En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en hun schaamstreek kuis bewaren en dat zij hun sieraad niet openlijk tonen, behalve wat gewoon al zichtbaar is. En zij moeten sluiers over hun boezem dragen en hun sieraad niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten of hun vaders of de vaders van hun echtgenoten of hun zonen of de zonen van hun echtgenoten of hun broers of de zonen van hun zusters of hun vrouwen of slavinnen over wie zij beschikken of mannelijke volgelingen die geen geslachtsdrift meer hebben of de kinderen die nog niet op de schaamdelen van de vrouwen letten. En zij moeten niet met hun voeten stampen zodat men weet wat zij voor verborgen sieraad dragen. En wendt jullie berouwvol tot God, o gelovigen; misschien zal het jullie welgaan."

In deze vers wordt duidelijk geschreven over het dragen van sluiers. Het woord “sluiers” wordt in de traditionele Islam op verschillende manieren geïnterpreteerd en uitgelegd. "Sluier" wordt in het Arabisch, in de originele tekst, met het woord "khumur" aangegeven. "Khumur" is het meervoud van het woord "khimaar" en betekent letterlijk:"alles wat iets bedekt", ofwel “een bedekking”.
Er is geen sprake van een "gezichtssluier" of een "hoofddoek" maar een sluier (bedekking, versluiering) om de boezem te bedekken.
Een hoofddoek is dus niet verplicht, maar wel een sluier die ervoor zorgt dat de boezem bedekt is. Door het bedekken van de boezem wordt de zedigheid van de vrouw bewaard.


Bronnen onderzoeksvraag: ‘Wat staat er over hoofddoeken in de Koran?’


- Users.telenet.be. islamitische kwesties. (gd), 10 april 2012 [online]
Beschikbaar: http://users.telenet.be/myprojects/peace/koran.html

- Quran.com. Vers 24:31. (gd), 10 april 2012 [online]
Beschikbaar: http://quran.com/24/30-31

- Heiden.skynetblogs.be. Is de hoofddoek verplicht in de Islam? (22 mei 2007), 10 april 2012 [online]
Beschikbaar: http://heiden.skynetblogs.be/archive/2007/05/22/hoofddoek-verplicht-in-islam.html


(Gemaakt door Shana Putteneers)

maandag 9 april 2012

Onderzoeksvraag: 'Vanaf hoeveel jaar is een hoofddoek binnen een godsdienst verplicht?'


Over de leeftijd waarop meisjes een hoofddoek moeten dragen, lopen de meningen uiteen. In sommige families draagt een meisje op zeer jonge leeftijd een hoofddoek en in andere families draagt ze pas een hoofddoek na haar eerste menstruatie.

Officieel volgens de Koran hoeft een moslima een hijaab niet te dragen voor haar 12e, en mogen vrouwen zelfs kiezen of ze een hoofddoek dragen of niet. Net als bij het christendom zijn er echter strenggelovigen en minder strenggelovigen en verschillende interpretaties van de regels.

Vanaf 7-jarige leeftijd wordt de hijaab soms al gedragen om er aan te wennen en kan je deze nog af en toe af zetten. Zoals eerder vermeld, is een vrouw verplicht een hoofddoek te dragen na de eerste menstruatie en mag deze dan niet meer afgezet worden.

Wanneer je je menstruatie nog niet hebt en je de leeftijd hebt bereikt van 15 of 16 jaar wordt er in zekere mate van een moslima verwacht een hijaab dragen. Het dragen van een hoofddoek dient om de vrouwelijkheid te verbergen en geen aanstoot te geven aan de mannen, vanaf 15 of 16 jarige leeftijd krijgt een moslima immers al wat vrouwelijkere vormen.

Als conclusie wil ik stellen dat het al dan niet dragen van een hoofddoek sterk verschilt van land tot land. In Iran is men zeer streng en worden sommige vrouwen bijv. bestraft omdat ze te veel van hun haar laten zien. In de westerse landen gebeurt het dat vrouwen een hoofddoek pas dragen op 19-jarige leeftijd wanneer ze zich echt vrouw voelen en er klaar voor zijn.

Onderzoeksvraag: 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'



Ik heb i.v.m. dit thema heel wat onderzoekswerk gedaan. De Vlaamse Jeugdraad pleit voor het vrij dragen van een hoofddoek op school. Op dit moment voert het GO! een hoofddoekenverbod in. Binnen de scholen uit de andere onderwijsnetten (het vrij onderwijs, het stedelijk en gemeentelijk onderwijs en het provinciaal onderwijs) gelden geen algemene maatregelen en ligt op dit moment de verantwoordelijkheid bij de inrichtende machten van de scholen of scholengemeenschap. Er is geen cijfermateriaal over het aantal scholen waar een hoofddoek is toegelaten of verboden. Duidelijk is wel dat er in vele scholen toch een verbod geldt. In dat kader is het algemeen verbod van het GO! een reactie hierop. Alle scholen willen graag een zo goed mogelijke representatie van jongeren uit de samenleving op hun school en geen concentratie van één groep. Met één maatregel in álle scholen van alle onderwijsnetten is er duidelijkheid en blijft de keuze van school voor leerlingen en ouders volwaardig gelden omdat er overal een vrijheid is voor het dragen van een hoofddoek op school.

De Vlaamse raad bespreekt enkele zaken vanuit zijn eigen visie en vanuit een aantal normatieve en juridische documenten. Door vele jongeren en experts wordt het bekeken vanuit verschillende invalshoeken. Hier heb je ze even op een rijtje. Dit doet men om de ideologische discussie die al jarenlang woedt, van op een afstand te bekijken.

Emancipatie en identiteitsontwikkeling van meisjes is er eentje van. Dit houdt in dat voor vele jonge meisjes de hoofddoek een bewuste keuze is in de zoektocht naar zichzelf en naar hun identiteit. Het verbieden van identificatiesymbolen grijpt in op hun identiteitsontwikkeling. Een verbod neemt dus de belangrijke keuzevrijheid weg.
De druk tussen leeftijdsgenoten is een andere invalshoek. Een hoofddoekenverbod neemt misschien de druk weg die gelegd wordt op moslimmeisjes om een hoofddoek te dragen. Maar jongeren zijn eerder voorstander om de onderdrukkers aan te pakken, ze zien geen oplossing in een algemene maatregel voor de onderdrukten. Groepsdruk is eigen aan jongeren en bestaat rond verschillende thema’s (roken, voor de eerste keer naar bed gaan met iemand, bepaalde kledingstijl, …). Een verbod zal deze druk niet wegnemen.
Nog een invalshoek zijn de gelijke kansen op school. Heeft een hoofddoekenverbod invloed op de gelijke onderwijskansen van meisjes? Enerzijds horen we van jongeren dat ze vinden dat in een verbod een gevaar schuilt voor gelijke kansen, omdat het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek mogelijk een criterium wordt om een school te kiezen. Anderzijds halen jongeren aan dat het probleem van gelijke kansen in het onderwijs veel verder gaat dan het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek. Ze verwijzen naar de prestaties van allochtonen, de ongekwalificeerde uitstroom, spijbelen, taalproblemen, … Gelijke kansen in het onderwijs gaat over meer dan de toegang tot de school, het gaat voor hen ook over de kwaliteit van het onderwijs.

Mijn visie herbekeken:

Net zoals de Vlaamse Jeugdraad geloof ik in de competenties van jongeren en ben er dus van overtuigd dat meisjes zelf een bewuste keuze kunnen maken m.b.t. het al dan niet dragen van een hoofddoek. Door een verbod op te leggen ontneem je hen de mogelijkheid om vanuit hun eigen kracht en geloof een keuze te maken. Jongeren zijn zoekende mensen, deze zoektocht is belangrijk voor jongeren om ten volle tot ontplooiing te komen. Meisjes zoeken naar hun identiteit en de plek van het geloof daarin. Vandaar dat ik een verbod op het dragen van een hoofddoek niet correct vind.
Als laatste wil ik wel zeggen dat het gezicht en de handen niet bedekt mogen zijn in de school. Mensen moeten identificeerbaar blijven.

(Gemaakt door Bosman Elise)



Artikel 1 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'

Verbod hoofddoek mag weer
vrijdag 14 oktober 2011, 03u00
Auteur: Tom Ysebaert , Cedric lagast

BRUSSEL - De Raad van State heeft de schorsing van het hoofddoekenverbod in het GO! opgeheven. Maar de maatregel blijft nog even hangende.

De schorsing van het algemene verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens dat de Raad van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) had uitgevaardigd, is opgeheven. Dat staat in een arrest van de Raad van State van 8 september.

Is daarmee het veelbesproken en omstreden verbod weer van kracht? Toch niet. ‘De raad van het GO! heeft geoordeeld het verbod voorlopig niet op te leggen', zegt Raymonda Verdyck, de afgevaardigd-bestuurder van het GO!. ‘Het schooljaar is al begonnen en vele scholen hebben het dragen van religieuze kentekens in hun schoolreglement opgenomen. Nu nog de spelregels veranderen, zou niet correct zijn. Bovendien wachten we nog op een uitspraak van de Raad van State over de vernietiging van het verbod. Die kan nog een jaar op zich laten wachten.' Zeven op de tien GO!-scholen verbieden via hun reglement het dragen van de hoofddoek.

De Raad hief de schorsing op omdat de leerlinge die de zaak aanhangig had gemaakt, afgestudeerd is, niet langer op een GO!-school zit en dus geen belang meer kan aantonen.

De zaak ging aan het rollen toen het atheneum van Antwerpen in 2009 de hoofddoek verbood. Het was de enige school in de stad geworden zonder zo'n maatregel. De directie stelde vast dat meisjes onder druk stonden een hoofddoek te gaan dragen. Het atheneum van Hoboken deed hetzelfde.

Daarop vaardigde de raad van het GO! een algemeen verbod uit. Een leerlinge van het atheneum, die naar Lier was moeten uitwijken omdat daar de hoofddoek wel nog mocht, bracht de zaak voor de Raad van State.

De Raad van State schorste de maatregel in maart 2010 en vroeg aan het Grondwettelijk Hof wie de bevoegdheid had om zo'n verbod af te kondigen. Dat hof oordeelde in maart van dit jaar dat de Raad van het GO! bevoegd is, en de zaak niet voor het Vlaams Parlement moet komen. Zo kon de politiek deze heikele kwestie even aan zich voorbij laten gaan.

Met de opgeheven schorsing is de kous dus niet af. Er loopt dus nog een procedure voor een vernietiging van het verbod. En nu is het meisje opnieuw betrokken partij aangezien ze zich inmiddels in het GO! inschreef voor een avondcursus.

‘Wij beroepen ons daarin op dezelfde argumenten als bij de schorsing: de godsdienstvrijheid en het verbod op discriminatie', zegt haar advocaat Stefan Sottiaux, die nog altijd betreurt dat het Grondwettelijk Hof de bevoegdheid over dit gevoelige maatschappelijk probleem niet aan een verkozen politiek orgaan toewees, zoals in andere landen gebeurd is.

Artikel 1 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?' besproken

Ik refereer naar het artikel ‘Verbod hoofddoek mag weer – 14/10/2011’ waarin duidelijk vermeld dat de Raad van State de schorsing van het hoofddoekenverbod heeft opgeheven. De maatregel blijft echter nog even hangende, dat wil zeggen dat het veelbesproken verbod nog niet algemeen van kracht is. De Raad van het GO heeft immers geoordeeld het verbod voorlopig niet op te leggen. Het schooljaar is immers al begonnen en velen scholen hebben het dragen van religieuze kentekens in hun schoolreglement opgenomen. Nu nog de spelregels veranderen zou niet juist zijn. Met de opgeheven schorsing is de kous sowieso niet af. Er loopt dus nog een hele procedure voor een vernietiging van het verbod.

Artikel 2 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?'

"Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing"


29/09/'09Binnenland "Een algemeen hoofddoekenverbod is geen goede oplossing. Het is in deze omstandigheden misschien de minst slechte, maar geen goede," zei kardinaal Danneels maandagavond in het vrt-programma Phara.

"Of ik voor of tegen een hoofddoekenverbod ben? Ik heb me daar nooit over uitgesproken, omdat ik het zelf eigenlijk niet goed weet," aldus de kardinaal.

"Ik verplicht het kruis niet"
"Ik draag een kruis, maar ik verplicht andere christenen niet ook een kruis te dragen. Als de hoofddoek een louter religieus symbool is, zeg ik, laat het toe. Maar als de hoofddoek onder druk wordt opgelegd, als hij een symbool is van niet-integratie, of een manier is om de vrouw te onderdrukken, dan heb ik er wél een probleem mee".

Op maat
Kardinaal Danneels was het eens met minister van buitenlandse zaken Yves Leterme, ook te gast bij Phara, dat een hoofddoekenverbod misschien beter school per school bekeken wordt.

Waarbij ererector André Oosterlinck van de KU-Leuven opmerkte dat men ook onderscheid moet maken naar de leeftijd van de schoolgaande jeugd. In het hoger onderwijs waar leerlingen 18 jaar zijn of ouder, aldus Oosterlinck, is een algemeen verbod uit den boze.

Artikel 2 m.b.t. de onderzoeksvraag 'Zijn hoofddoeken tolereerbaar op school of niet?' besproken

In het artikel ‘Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing.’ zie je enkele meningen van bekende personen rond het al dan niet mogen dragen van hoofddoeken in de scholen. Kardinaal Danneels en de minister van buitenlandse zaken, Yves Leterme vinden dat het dragen van hoofddoeken beter individueel, dus school per school bekeken wordt. Ererector André Oosterlinck van de KU-Leuven zegt dat men ook een onderscheid moet maken naargelang de leeftijd van de schoolgaande jeugd.

(Gemaakt door Bosman Elise)


Bronnen


*Artikels i.v.m. mijn onderzoeksvraag: “Zijn hoofddoeken op school tolereerbaar of niet?”

- Ysebaert, T. en Lagast, C., Verbod hoofddoek mag weer. (2011), 14/10/2011
http://www.nieuwsblad.be/article/printarticle.aspx?articleid=VM3H2EOC

-Binnenland, Hoofddoekenverbod is misschien minst slechte oplossing. (2009), 29/09/’09
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid866680/hoofddoekenverbod-is-misschien-minst-slechte-oplossing.aspx

*Bronnen om mijn onderzoeksvragen uit te werken.

- Hamda,D. blogs Informatie over hoofddoeken. (2011) 15/03/2011
http://hoofddoekstyle.hyves.nl/blog/

-De Vlaamse Jeugdraad, Hoofddoeken op school?! (2012) 04/03/’12 http://www.vlaamsejeugdraad.be/wpcontent/files_flutter/1257859137Advies0915Hoofddoekenopschool.pdf

*Artikel: argumenten voor en tegen het hoofddoekenverbod op school.

-Leysen, J. en Droeven, V., 11 argumenten voor en tegen het hoofddoekenverbod op school. (2009) 21/09/’09
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G7A2FE79O

(Gemaakt door Bosman Elise)